Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες με τη μεγαλύτερη φυσική υπόγεια σήραγγα στον κόσμο

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες

Λίμνη Βουλιαγμένης: Μόλις 21 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται μία φοβερά εντυπωσιακή λίμνη. Σύμφωνα με γεωλόγους, η λίμνη σχηματίστηκε όταν «βούλιαξε» δηλαδή η οροφή ενός σπηλαίου.

Η δημιουργία της τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Για τον λόγο αυτό η λίμνη δεν αναφέρεται σε κανένα αρχαίο κείμενο, παρόλο που για την ευρύτερη περιοχή έχουν κρατήσει σημειώσεις πολλοί περιηγητές, με πιο γνωστό τον Παυσανία. Σύμφωνα με τις καταγραφές του, η ονομασία της περιοχής ήταν «Ζωστήρ» (ζώνη).

Σύμφωνα με τον μύθο, η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, όταν ήταν έγκυος, έτρεχε να γλιτώσει από την Ήρα, που την κυνηγούσε για να την τιμωρήσει επειδή πατέρας των παιδιών της ήταν ο Δίας. Κάποια στιγμή σταμάτησε στην περιοχή, νομίζοντας ότι είχε έρθει η ώρα να γεννήσει και γι΄ αυτό έβγαλε τη ζώνη της και την πέταξε. Η περιοχή διατηρούσε για πολλά χρόνια το όνομα Ζωστήρ, μέχρι που αυτό αντικαταστάθηκε από το «Βουλιαγμένη».

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες

Τα στοιχεία των επιστημόνων για τη λίμνη της Βουλιαγμένης

Η πρώτη επίσημη περιγραφή της λίμνης έγινε το 1889 από τον χημικό Αναστάσιο Χρηστομάνο. Έκτοτε έχουν ερευνήσει τη λίμνη επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, γεωλόγοι, σπηλαιολόγοι και δύτες. Σύμφωνα με τις έρευνες, το νερό της λίμνης έχει ιαματικές ιδιότητες και θεραπεύει ρευματικές, γυναικολογικές παθήσεις, ρευματοπάθειες και αθλητικές κακώσεις.

Η θερμοκρασία του είναι σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυμαίνεται από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Το μέγεθος της λίμνης είναι περίπου 550 μέτρα πλάτος και 1825 μέτρα μήκος. Το σπήλαιο και ο θρύλος με τη νεράιδα Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες παρουσιάζει το σπήλαιο που βρίσκεται στη λίμνη. Από το συνολικό μήκος του, έχουν εξερευνηθεί 3.123 μέτρα. Λέγεται ότι την ύπαρξη του σπηλαίου είχαν εντοπίσει οι Γερμανοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαν επιχειρήσει την εξερεύνηση του, μέσω μιας επίλεκτης ομάδας.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες

Το εντυπωσιακό βίντεο για την Λίμνη της Βουλιαγμένης

Από τις πρώτες μαγνητοσκοπημένες έρευνες είναι αυτή που έγινε τον Ιούνιο του 1978 από τον Αλέξη Παπαδόπουλο.

Επίσημες ελληνικές έρευνες που ξεκίνησαν το 1988 μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού με χρηματοδότηση του Δήμου, έφεραν στο φως νέα εντυπωσιακά στοιχεία για το σπήλαιο. Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο Ελβετός σπηλαιοδύτης Ζαν Ζακ Μπολάνζ, ο οποίος ακολουθώντας ένα άγνωστο στενό πέρασμα, ανακάλυψε μια τεράστια υποβρύχια έκταση με χωρητικότητα 1.200.000 κυβικών μέτρων. Ο συνεργάτης του Μπολάνζ, Λουίτζι Καζάτι, έφερε στο φως έναν υπερμεγέθη σταλαγμίτη, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων.

Η ανακάλυψη παραξένεψε τους επιστήμονες, καθώς οι σταλαγμίτες δεν δημιουργούνται κάτω από το νερό, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν διάφορες θεωρίες για τη μορφολογία της περιοχής στο παρελθόν και το σχηματισμό της Μεσογείου. Οι αποστολές που έχουν γίνει στην περιοχή είναι οχτώ. Οχτώ είναι συνολικά και οι δύτες που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια καταδύσεων στο σπήλαιο. Οι λόγοι ήταν τόσο η έλλειψη εμπειρίας όσο και ο ελλιπής εξοπλισμός. Υπάρχει όμως και ένας θρύλος που θέλει μια νεράιδα να κατοικεί στον βυθό, η οποία παγιδεύει νεαρούς άντρες. Οι αρχές για λόγους ασφαλείας από το 1995, έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο σπήλαιο για το κοινό.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες

Η μεγαλύτερη υπόγεια σύραγγα, βρίσκεται στην Λίμνη Βουλιαγμένης

Η εξερεύνηση της είναι δύσκολη και επικίνδυνη, αφού έχει μήκος 800 μέτρων και το βάθος της φτάνει στα 80 μέτρα. Μάλιστα, έχει διαδρόμους που σχηματίζουν λαβύρινθο μήκους 4,3 χιλιομέτρων. Τη χαρτογράφηση της λίμνης έχει αναλάβει η ομάδα δυτών Inner Space explorers Greece σε συνεργασία με την Reef Interactive.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Το σπήλαιο που έχει καταπιεί 8 δύτες με τη μεγαλύτερη φυσική υπόγεια σήραγγα στον κόσμο

Βίντεο από τις καταδύσεις στα νερά της λίμνης της Βουλιαγμένης

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα