Μήλος του χειμώνα: Βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και είναι ο παράδεισος του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη

by Αντώνης Βαλμάς

Μήλος του χειμώνα: Καλώς ήρθατε στη Βυτίνα Αρκαδίας

Μήλος του χειμώνα: Στην αγκαλιά του Μαινάλου, η Βυτίνα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα. Χτισμένη σε κομβικό σημείο, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής , όπως τα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Στη Βυτίνα Αρκαδίας, αφεθείτε στο ρομαντισμό και περπατήστε στο Δρόμο της Αγάπης, περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια της, όπου το μαύρο μάρμαρο των σπιτιών συνδυάζεται τέλεια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα. Στο πιο ζωντανό χωριό της Αρκαδίας, η παράδοση μπλέκεται με την πολυτέλεια προσφέροντας στον επισκέπτη υψηλών προδιαγραφών διαμονή.

Μήλος του χειμώνα: Βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και είναι ο παράδεισος του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη


Το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου, 38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, και μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία. Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο (πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους), και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά).

Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες. Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό, αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

Ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός.

Μήλος του χειμώνα: 2 ώρες από την Αθήνα ο παράδεισος του Φθινοπώρου
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ιστορία της Βυτίνας της Μήλου του χειμώνα

Η ονομασία Βυτίνα, προέρχεται από τη λέξη, βυθός. H Βυτίνα  ήταν αρχικά κτισμένη στη λεκάνη που σχημάτιζαν οι λόφοι που βρίσκονταν γύρω της. Το σημείο αυτό έμοιαζε με βυθό . Το 350 μ.Χ, στην περιοχή Δαμασκηνιά, 3 χλμ από τη σημερινή της θέση, ιδρύθηκε η Βυτίνα.

Στην είσοδο προς το χωριό Μαγούλιανα, τα ερείπια ναού, μαρτυρούν τη λατρεία στην περιοχή  κατά την αρχαιότητα  της θεάς Δήμητρας και του Ίππιου Ποσειδώνα.

Την παρουσία των Φράγκων στην περιοχή, μαρτυρά το Αργυρόκαστρο, που βρίσκεται κοντά στα Μαγούλιανα. Χτίστηκε από τους   Φράγκους το 1205, όταν  ίδρυσαν  τη Βαρονία της Άκοβας.  

Μήλος του χειμώνα: 2 ώρες από την Αθήνα ο παράδεισος του Φθινοπώρου

Σημαντικός ο ρόλος  της Βυτίνας κατά την επανάσταση του 1821, αφού υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού του αγώνα.Η έντονη δράση της κατά την επανάσταση, είχε ως αποτέλεσμα να πυρποληθεί  επτά φορές από τον Ιμπραήμ. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βυτίνα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Η Βυτίνα είναι πατρίδα  του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και του εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.  Σήμερα, η Βυτίνα  είναι πόλος έλξης πολλών σκιέρ, λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου στο οροπέδιο της Οστρακίνας στο Μαίναλο.

Τι να δεις στη Μήλο του χειμώνα – Τα αξιοθέατα της Βυτίνας

Η Βυτίνα  έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και είναι σίγουρο ότι χωρίς αυτήν το Μαίναλο δε θα ήταν το ίδιο ! Στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας  και στους γύρω δρόμους, προτομές και μνημεία σημαντικών προσωπικοτήτων της Βυτίνας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της.  Περπατώντας μέσα στην πόλη, αξίζει να προσέξετε το Δημαρχείο της,  τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της, το παλιό Δημοτικό Σχολείο και την παλιά Γεωργική Σχολή, στο κτήριο της οποίας σήμερα στεγάζεται το Δασαρχείο.

Συγκεκριμένα, στη Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, θα βρείτε παλιά βιβλία και αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτήριο του 19ου αιώνα, όπου εκεί λειτουργούσε η πρώην  «Κορασίων Σχολή», που ιδρύθηκε από το σχολάρχη Βυτίνας, Αρχιμανδρίτη Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο. Στην κεντρική πλατεία, προσέξτε οπωσδήποτε το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Τρύφωνα, που χτίστηκε το 1846 και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του,  το μαύρο μάρμαρο της περιοχής.

Αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Βυτίνας, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα εκθέματά του, χρονολογούνται από το 1800 και περιλαμβάνουν ενδυμασίες, εργαλεία, μαγειρικά και εκκλησιαστικά σκεύη. Οι ρομαντικοί  και όχι μόνο, περπατήστε  στο «Δρόμο της Αγάπης», όπου οι δεντροστοιχίες των δύο πλευρών του δρόμου αγκαλιάζονται σχεδόν μεταξύ τους.

Από τη Βυτίνα κατευθυνόμενοι προς το χωριό Νυμφασία, στα ανατολικά  του δρόμου, θα συναντήσετε τα εγκαταλελειμμένα σανατόρια που λειτούργησαν στην περιοχή,  την εποχή του μεσοπολέμου. Επιβλητικό είναι το μοναστήρι της Κερνίτσας, χτισμένο σε απότομη χαράδρα, 2 χλμ δυτικά του χωριού Νυμφασία, με καθολικό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου  του 1105 μ.Χ. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή.

Το μοναστήρι υπήρξε κατά την Ελληνική Επανάσταση, καταφύγιο του Κολοκοτρώνη. Υπέστη πολλές καταστροφές από τους Τουρκοαιγυπτίους, με μεγαλύτερη εκείνη που προκάλεσε ο Ιμπραήμ  το 1826. Όλοι οι δρόμοι φυσικά στη Βυτίνα οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας.       

Μήλος του χειμώνα: 2 ώρες από την Αθήνα ο παράδεισος του Φθινοπώρου

Τα παραδοσιακά προιόντα της Βυτίνας, της Μήλου του χειμώνα

Από τη Βυτίνα, αγοράστε το εξαιρετικής ποιότητας ελατίσιο μέλι της, αλλά και τα τυροκομικά της προϊόντα, όπως μυζήθρα, γραβιέρα, φέτα. Αξίζει να δοκιμάσετε το ψωμί του παραδοσιακού φούρνου της Βυτίνας αλλά και να αγοράσετε αναμνηστικά ξυλόγλυπτα χειροτεχνήματα. Στις παραδοσιακές ταβέρνες, δοκιμάστε τον ντόπιο τραχανά, κατάλληλο πιάτο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.  

Μήλος του χειμώνα: Πως να φτάσετε στη Βυτίνα Αρκαδίας

Διανύοντας την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη, στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου, δίνοντας προσοχή στις πινακίδες κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου κι έτσι οδηγούμαστε στη Βυτίνα. Ξεκινώντας από την Αθήνα το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από δυόμισι ώρες, καθώς το επαρχιακό δίκτυο της Αρκαδίας είναι ομαλό και η διαδρομή γραφική και ευχάριστη. 

Μήλος του χειμώνα: Που να φάτε καλό φαγητό στη Βυτίνα

Τα Κόκκινα Πιθάρια


Φημισμένο εστιατόριο στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, που παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργική κουζίνα. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μπουρτσουκλής θα σας σερβίρει από κόκορα με χυλοπίτες και κατσικάκι λαδορίγανη μέχρι ψαρονέφρι με κόκκινο πιπέρι και μαρμελάδα. Το μαγαζί έχει φανατικούς πελάτες που αδειάζουν το ένα μετά το άλλο τα ποτηράκια με το ωραίο κρασί του. Η κάβα του είναι πολύ ενημερωμένη. Θα βρείτε τα πιο δημοφιλή και βραβευμένα κρασιά της Ελλάδας, καθώς και πολύ καλές ετικέτες από Χιλή, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Για να βρείτε σίγουρα τραπέζι κάντε κράτηση. 

Βυτίνα, Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 27950 22540, από €15 το άτομο,

Κληματαριά


Η κυρία Κατερίνα με τις δύο της κόρες κρατούν την παράδοση στην παλαιότερη ταβέρνα της Βυτίνας. Από την κουζίνα τους βγαίνουν πολύ καλές πίτες με σπιτικό φύλλο, χειροποίητος τραχανάς, νοστιμότατοι γίγαντες, γουρουνόπουλο με πορτοκάλι, κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες και παστό χοιρινό, που σύμφωνα με τη συνταγή του 1931, βράζει με κρεμμύδι, πορτοκάλι και μπαχαρικά στο πήλινο. 

Βυτίνα, Κεντρική Πλατεία, τηλ. 27950 22226, από €15 το άτομο.

Δειπνοσοφιστές


Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Art Mainalon κυριαρχεί η ζεστή ατμόσφαιρα με την επιβλητική ξύλινη οροφή και τα έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που κοσμούν τον χώρο. Στην κουζίνα μπαίνουν ντόπιες πρώτες ύλες και το φαγητό είναι ποιοτικό και καλομαγειρεμένο. Προτείνουμε τα στριφτάρια, την κολοκυθόσουπα, το μοσχαράκι με πουρέ και τα μπιφτέκια αγριογούρουνου. Εξαιρετικό σουφλέ σοκολάτας για το τέλος. 

Μήλος του χειμώνα: 2 ώρες από την Αθήνα ο παράδεισος του Φθινοπώρου

Βυτίνα διαμονή: Που να μείνετε στη Μήλο του χειμώνα

Ακολουθεί λίστα με ξενοδοχεία της Βυτίνας:

  • Vitina House
  • Θέα Μαινάλου 
  • To Spiti tis Irinis
  • Ξενώνας Σινόη
  • Αρχοντικό Νικολοπούλου

Μήλος του χειμώνα: Χρήσιμα τηλέφωνα της Βυτίνας

  • Αστυνομία Βυτίνας: 2795022207
  • Δήμος Βυτίνας:  2795022950
  • Αγροτικό Ιατρείο Βυτίνας: 2795022222
  • ΚΤΕΛ Τρίπολης : 2710222560
  • ΤΑΧΙ Βυτίνας : 2795022619

Ακολουθεί ο χάρτης της Βυτίνας

Μήλος του χειμώνα: 2 ώρες από την Αθήνα ο παράδεισος του Φθινοπώρου

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo