Μονολίθι Πρέβεζας: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρώπη

by Αντώνης Βαλμάς

Μονολίθι Πρέβεζας: Η μεγαλύτερη παραλία αμουδιάς στην Ευρωπαική Ένωση

Μονολίθι Πρέβεζας: Γνωρίζατε ότι η μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρώπη, βρίσκεται στην Ελλάδα μας;

Το Μονολίθι είναι μία εξωτική παραλία  στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας με μήκος περίπου 25 km. Θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία αμμουδιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μονολίθι Πρέβεζας: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη παραλία άμμου στην Ευρώπη

Το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία μετά από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή με μέγεθος 10Χ10 μέτρα περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1 μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943, οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν.

Μονολίθι Πρέβεζας: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη παραλία άμμου στην Ευρώπη

Η ακτή Μονολίθι εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Από εκεί αρχίζει το λεγόμενο αισθητικό δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 km. Η ζώνη αυτή είναι Αρχαιολογική Άλφα και ουδεμία οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.

Μονολίθι Πρέβεζας: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη παραλία άμμου στην Ευρώπη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νικόπολης αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς για τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ένταξη της στον κατάλογο της Unesco. Αξίζει λοιπόν να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και ύστερα να κολυμπήσετε στο Μονολίθι.

Μονολίθι Πρέβεζας: Γνωρίστε τη μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρώπη

Σήμερα, η παραλία προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες τον χρόνο που απολαμβάνουν τα παραδεισένια νερά της παραλίας και το καταπράσινο φυσικό τοπίο της.

Το Μονολίθι στην Πρέβεζα ανακοινώθηκε ως μια εκ των ασφαλέστερων παραλιών στην Ευρώπη

Το European Best Destinations κατατάσσει και την παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας στις ασφαλέστερες της Ευρώπης. Ποιες άλλες ελληνικές παραλίες είναι στην ίδια λίστα. 

Στην ίδια λίστα συμπεριλμβάνεται και η παραλία Χαλικούνας της Κέρκυρας. 

Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1 μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943, οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Το χωριό Χαλικούνας της Κέρκυρας είναι γνωστό για την παραλία Χαλικούνα η οποία είναι μια στενή λωρίδας γης και αμμουδιά μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων και η οποία χωρίζει τη λίμνη και τη θάλασσα.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα