Σαλαμίνα: Ο απόλυτος προορισμός κοντά στην Αθήνα
Σαλαμίνα: Πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, φιλοξένησε την περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία. Το μεγάλο παρελθόν του παρεξηγημένου νησιού αποτυπώνεται και στα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στα εδάφη της. Εκθέματα από την προϊστορική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας.
Φτάνοντας με το πλοίο στα Παλούκια, ετοιμαστείτε για βόλτες, διαδρομές και βουτιές. Η Σαλαμίνα έχει όμορφες γωνιές, ευχάριστη φύση και πολλά σημεία για μπάνιο. Ατενίστε το νησί από τον λόφο στον οποίο δεσπόζουν το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει μέχρι την Ελευσίνα και την Αθήνα. Για μπάνιο ενδείκνυνται μεταξύ άλλων οι παραλίες Ψιλή άμμος, Περιστέρια, Σατερλί, Ηλιακτή αλλά και αρκετές ακόμα. Στα Κανάκια θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στο δάσος ή να φτάσετε στο χώρο που θα βουτήξετε με τα ποδήλατά σας. Είναι μία από τις πιο καθαρές παραλίες του νησιού, με θέα προς την Αίγινα.
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ενώ στο νότιο άκρο στέκεται αγέρωχος ο πέτρινος Φάρος του νησιού, με ηλικία που ξεπερνά τον αιώνα. Στη νότια πλευρά του νησιού, πάνω από τον όρμο Περιστέρια, βρίσκεται και το Σπήλαιο του Ευριπίδη. Διαθέτει στενή είσοδο, θαλάμους με χαμηλή οροφή και φυσικές κόγχες και εσοχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, δεν αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Εκείνοι που απέκτησαν στις μυστικές γωνιές της και τις παραλίες της φίλους και βλέπουν σήμερα τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο, στα ίδια μέρη. Αυτοί οι «φανατικοί» του νησιού, μαζί με τους ντόπιους που αγαπούν τον τόπο τους, έχουν χαρίσει στο νησί του Σαρωνικού το αν μη τι άλλο ευρηματικό «Σαλα-μύκονος» ή Μύκονος των φτωχών.
Πληροφορίες για τη Σαλαμίνα που δεν γνώριζες
1 Τα δ