Πρασονήσι: Το ελληνικό νησάκι του σερφ, που το καλοκαίρι ενώνεται με την στεριά με μια χρυσή λωρίδα άμμου

by Αντώνης Βαλμάς

Εξηγεί ο John Haanity που τράβηξε με drone το παραπάνω βίντεο:

«Απλό: συνδέεται με την υπόλοιπη στεριά με μια στενή λωρίδα άμμου, που τον χειμώνα την σκεπάζουν τα κύματα. Πάντως είτε νησί, είτε χερσόνησος, το Πρασονήσι είναι το σημείο συνάντησης των νέων που αγαπούν την ιστιοσανίδα. Με τους δυο κόλπους που σχηματίζει εκατέρωθεν της λωρίδας άμμου, εξασφαλίζει στον επισκέπτη πάντοτε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και μια γαλήνια.

Η παραλία είναι αμμουδερή και μεγάλη, και από τις δυο πλευρές της λωρίδας που συνδέει το Πρασονήσι με την υπόλοιπη Ρόδο, με μήκος λιγότερο από 500 μέτρα περίπου. Επειδή έχουν διαφορετική κυματική συμπεριφορά, ό,τι αέρας και να φυσάει, ακόμα και μελτέμι, οι λάτρεις της ιστιοσανίδας που έρχονται εδώ για να χαρούν την θάλασσα του Καρπάθιου Πελάγους με όλες τις αισθήσεις τους έχουν δώσει δυο ονόματα χαρακτηριστικά. Wave και Flat, δηλαδή “Κύμα” και “Επίπεδο”, ή λάδι όπως θα λέγαμε.»

to-elliniko-nisaki-serf-poy-to-kalokairi-enonetai-tin-steria-mia-chrysi-lorida-ammoy

Με τους δυο κόλπους που σχηματίζει εκατέρωθεν της λωρίδας άμμου, το Πρασονήσι εξασφαλίζει στον επισκέπτη πάντοτε δύο θάλασσες: μία φουρτουνιασμένη και μια γαλήνια.

«Από την Wave πλευρά της λωρίδας συνήθως το κύμα έχει ύψος 1-2 μέτρα και σταθερή διεύθυνση, 2-3 μέτρα (“καλές μέρες” για τους σέρφερς) ενώ όταν φυσάει λίγο και σπάνια, ίσως λίγες φορές τον χρόνο, κυρίως τον χειμώνα, φτάνει και ξεπερνά τα 4 μέτρα (“πολύ καλές ημέρες” για τους σέρφερς).

Τέλος, η Flat παραλία, με το μικρό πάντοτε κυματάκι, είναι ιδανικός τόπος για τις φιγούρες του σλάλομ και του ελεύθερου στυλ, καθώς και για τους αρχάριους και μέτριους αθλητές της ιστιοσανίδας. Γι’ αυτό το λόγο η παραλία αυτή είναι πάντα γεμάτη ό,τι καιρό και να κάνει.»

to-elliniko-nisaki-serf-poy-to-kalokairi-enonetai-tin-steria-mia-chrysi-lorida-ammoy

«Το ιδιαίτερο προνόμιο που έχει το Πρασονήσι είναι ότι όταν στο υπόλοιπο Αιγαίο έχει σχετική άπνοια, εδώ φυσάει και μάλιστα αρκετά (γύρω στα 4- 5 μποφόρ), ενώ όταν στο υπόλοιπο Αιγαίο μαίνονται οι θυελλώδεις βοριάδες των 9 και δέκα μποφόρ εδώ το… μισό Πρασονήσι έχει σχεδόν ηρεμία. Στο “νησί” πάτε ανάλογα με την διάθεση την δική σας και της θάλασσας με τα πόδια ή φυσικά και κολυμπώντας.»

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα