Τα Άγνωστα Ελληνικά Νησιά Που Ο Ήλιος Βασιλεύει Πάντα Αργότερα. Ανέγγιχτοι Παράδεισοι Με Κρυστάλλινα Νερά Και Ατελείωτες Αμμουδιές

by Newsroom i-diakopes.gr
Τα Άγνωστα Ελληνικά Νησιά Που Ο Ήλιος Βασιλεύει Πάντα Αργότερα. Ανέγγιχτοι Παράδεισοι Με Κρυστάλλινα Νερά Και Ατελείωτες Αμμουδιές

Από το όνομά τους και μόνο νομίζεις ότι βρίσκονται κάπου πολύ μακρυά από την Ελλάδα, σε κάποιο ωκεανό στην άκρη της γης. Και όμως…

Πρόκειται για μικρά νησιά και βραχονησίδες που βρίσκονται στο δυτικότερο σημείο της χώρας. Τους τελευταίους ίσως ανέγγιχτους παραδείσους της Ελλάδας, μόλις 10 χλμ από την Κέρκυρα και ανάμεσα στην θάλασσα του Ιονίου και της Αδριατικής.

Το «ιδιαίτερο» με τα Διαπόντια νησιά, εκτός από την εξωπραγματική ομορφιά τους, είναι ότι εκεί ο ήλιος βασιλεύει αργότερα απ’ ό,τι σε κάθε άλλο σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Στην Ερεικούσσα, το Μαθράκι, τους Οθωνούς αλλά και τις μικρότερες, ακατοίκητες νησίδες του συμπλέγματος, το Διάπλο, το Διάκοπο, το Καράβι, το Καστρινό, τη Λειψώ, το Όστρακο, την Πλάκα, την Πλατειά και την Τραχειά οι τουριστικές παρεμβάσεις είναι ελάχιστες.

Ίσως για αυτό χαρακτηρίζονται από πολλούς ως επίγειοι παράδεισοι.

Μακριά από την πολυκοσμία, το μάτι ξεκουράζεται ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο και το μυαλό ταξιδεύει σε κόσμους ονειρικούς, παραμυθένιους.

Οι Οθωνοί ή Φανός, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και δυτικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας, απέχει περίπου 12 ναυτικά μίλια δυτικά – βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας και 40 ναυτικά μίλια από την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, αυτό ήταν το νησί της Καλυψούς, η Ωγυγία, όπου πέρασε επτά χρόνια αιχμαλωσίας ο Οδυσσέας, μέχρι να αποδράσει με σχεδία στο κοντινό νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα.

Δαντελωτές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, πυκνή βλάστηση, μικροί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια, παλιές εκκλησίες και μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που αξίζει να το επισκεφτείς.

Έπειτα είναι το Μαθράκι, το νοτιότερο και μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά. Απέχει 4,5 ν.μ. δυτικά από το ακρωτήρι Καβοκεφαλή (Κεφαλή Αγίου Στεφάνου) της Κέρκυρας και θυμίζει μικρή πράσινη όαση μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά.

Λιμάνι του είναι οι Πλάκες ενώ στα δύο άκρα του νησιού είναι χτισμένα τα δυο χωριά του, το Άνω και το Kάτω Mαθράκι.

Ολόκληρο το νησάκι καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ενώ τα γραφικά, λίθινα μονοπάτια και η αχανής παραλία 3 χιλιομέτρων του Πορτέλο με την εξαιρετική αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά, συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο.

Η Ερεικούσσα, το βορειότερο, απέχει περίπου 6 ν.μ. βορειοδυτικά από το ακρωτήρι Δράστη της Κέρκυρας. Οφείλει την ονομασία της στο θάμνο ερείκη (γνωστό ως ρείκι) που φύεται στο νησί, έχει πολύ γλυκό άρωμα και ροζ-μοβ άνθη.

Το νησί είναι κατάφυτο από ελιές, κυπαρίσσια, σπάρτα και θάμνους. Λιμάνι και κύριος οικισμός του νησιού είναι το Πόρτο ενώ τα αξιοθέατα είναι τα παραδοσιακά Ελαιοτριβεία του, που παράγουν και σήμερα λάδι με τον παραδοσιακό τρόπο, οι εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Συνολικά στην Ερείκουσα υπάρχουν 6 οικισμοί με 20 περίπου σπίτια ο καθένας.

Όσο αφορά τις παραλίες, αυτή στον οικισμό Πόρτο, είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή. Τεράστια και ρηχή, με ατελείωτη αμμουδιά, έλκει πολύ κόσμο από την Kέρκυρα. Ένα μονοπάτι οδηγεί βόρεια ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και καταλήγει στην παραλία Πραγγίνη.

Υπάρχει και η ακτή Μπραγκίνι με τα υπέροχα νερά και την πυκνή βλάστηση που καλύπτει το τοπίο. Στο λόφο της ακτής απολαμβάνει κανείς τη θέα από το φάρο.

Ενα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, το Πέρα Κάτεργο όπου η θέα γίνεται πιο άγρια, με απόκρημνες ακτές και ένα πέτρινο σταυρό, υπόλειμμα ενός ναυτικού δυστυχήματος που έγινε πριν από 100 περίπου χρόνια στην περιοχή.

Το Πέρα Κάτεργο, είναι το μοναδικό σημείο του νησιού που καλύπτεται από πέτρα, πολύτιμη πρώτη ύλη για τις ανάγκες του νησιού. Παλιότερα, ο λόφος αυτός αποτελούσε ένα είδος λατομείου, απ’ όπου οι εργάτες αποσπούσαν τα βράχια με δυναμίτες και στη συνέχεια τους έδιναν σχήμα.

Προτεινόμενα