Το άγνωστο σε πολλούς Eλληνικό χωριό της Κρήτης με τους καταρράκτες που οι Κάτοικοί του είναι όλοι Πετυχημένοι Επιχειρηματίες

Κρυμμένο στην επαρχία της Κρήτης, μέσα σε καταπράσινες εκτάσεις και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται ένα χωριό πρότυπο δημιουργίας.

Περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο της Κρήτης, στους πρόποδες του υψώματος Αζώνα, βρίσκεται ένα χωριό σε ένα καταπράσινο τοπίο πέρα από κάθε φαντασία!

Πρόκειται για την Αργυρούπολη, ένα χωριό που ανήκει στο Δήμο Λαππαιών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 402 κατοίκους. Το περίεργο; Αν και σε περίοδο κρίσης, όλοι είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες!

Το χωριό στέκεται εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα, της οποίας το όνομα κατά το Μεσαίωνα μετατράπηκε σε Στίμπολις, από την έκφραση «στην πόλη». Αργότερα έμεινε γνωστό απλά ως Πόλις.

Το σημερινό του όνομα έλαβε κατά το 19ο αιώνα. Η Λάππα αναφέρεται σε διάφορες αρχαίες πηγές, για παράδειγμα στα πλαίσια των αφηγήσεων σχετικά με τον Πόλεμο της Λύττου (220 π.Χ.) και τον Πρώτο Κρητικό Πόλεμο (205 π.Χ. έως 200 π.Χ.).

Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους, ωστόσο ανακατασκευάστηκε από τον Οκταβιανό, επειδή οι κάτοικοι τον βοήθησαν στη διαμάχη του με τον Μάρκο Αντώνιο. Της παραχωρήθηκε δε και το δικαίωμα να κόβει δικό της νόμισμα.

Σήμερα στο χωριό ζουν πολλοί νέοι που επέστρεψαν από τις μεγάλες πόλεις. Το 2008 η Αργυρούπολη έλαβε το βραβείο του «καθαρότερου οργανωμένου παραδοσιακού οικισμού» από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης ενώ έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός «μέσης πολιτιστικής αξίας».

Είναι απόλαυση να περπατάς στα δρομάκια της Αργυρούπολης, ειδικά στη βενετσιάνικη γειτονιά. Από την πλατεία περνάς κάτω από τη χαρακτηριστική αψίδα και αμέσως σε κερδίζουν οι αυλόπορτες. Η πιο εντυπωσιακή είναι βέβαια η βενετσιάνικη, με την επιγραφή ψηλά στο ανώφλιο: «Ο,τι βλέπεις στη γη είναι καπνός και σκιά».

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και ένα μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου.

Λίγο πιο πέρα από το χωριό μπορείς να επισκεφτείς μια αρχαία νεκρόπολη, καθώς και ένα δέντρο το οποίου η ηλικία είναι μερικών αιώνων.

Αξίζει να δεις επίσης τις Πηγές της Αγίας Δύναμης, μια κατάφυτη τοποθεσία, όπου αναβλύζουν από παντού νερά και τον ναό των Πέντε Παρθένων, μια μικρή ορθογώνια εκκλησία λαξευμένη στον φυσικό βράχο.

Οι κάτοικοι που ζουν σε αυτόν τον υπέροχο παράδεισο λοιπόν, κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε επιτυχία. Για να το καταφέρουν έκαναν το εξής απλό:

Χρησιμοποιώντας ντόπια προϊόντα, παραδοσιακές τεχνικές και πολύ εφευρετικότητα έστησαν όλοι τις δικές τους επιχειρήσεις. Μια οικογένεια καλλιεργεί αβοκάντο και εξάγει το λάδι και καλλυντικά που φτιάχνει από τον καρπό, μία άλλη φτιάχνει μοντέρνα υφαντά με τα χαλιά της να εντυπωσιάζουν και μια μικρή επιχείρηση παράγει τσάι, αλεύρι και ζυμαρικά από χαρούπι. Στη συνέχεια έριξαν το βάρος τους στην προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό και.. κέρδισαν το στοίχημα.

Η 30χρονη Μαρία Μανούσακα, η οποία πουλά φυτικά προϊόντα από αβοκάντο αποκαλύπτοντας το «μυστικό της επιτυχίας» λέει: «Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός στη χώρα μας έχει γίνει copy paste. Βλέπουμε κάτι που πιάνει και το αντιγράφουμε. Οι πρωτοποριακές ιδέες έχουν χαθεί. Μπορεί να ακούγομαι λίγο επικριτική, όμως όταν κάποιος ακολουθεί αυτόν τον κανόνα μπορεί να πετύχει πολλά».

“Λόγω κρίσης ο Ελληνας έχει αλλάξει νοοτροπία και αρκετός κόσμος πλέον στρέφεται στα τοπικά προϊόντα. Παλιότερα είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη μας σε αυτά λόγω ξενομανίας».

Απολαύστε στο βίντεο τις υπέροχες πηγές της Αργυρούπολης:

Related posts

Απόλυτη αποθέωση από τους Βρετανούς: Το ελληνικό νησί «παράδεισος» που αναδείχθηκε ως ο πιο οικονομικός προορισμός για διακοπές

Κρυμμένο για σοβαρό λόγο: Το Ελληνικό χωριό που όποιος το βρίσκει δεν κάνει ποτέ ξανά αλλού διακοπές

Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική