Το ομορφότερο χωριό της Ευρώπης βρίσκεται στη Φλώρινα, είναι ένα παραμύθι από χιόνι και μπορείς να το επισκεφτείς φέτος με 40ε το άτομο τη μέρα

Νυμφαίο: Γνωρίστε το ομορφότερο χωριό της Ευρώπης

Νυμφαίο: Σε υψόμετρο 1.350μ. στο όρος Βέρνο (Βίτσι) επισκεφθείτε ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου.

Η ορεινή αυτή όαση, που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι, με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα μονοπάτια, περικλείεται από ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς δάσος οξιάς.

Η συναρπαστική φύση που το περιβάλλει, σε συνδυασμό με το λαμπρό παρελθόν. Επίσης την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα φιλόξενα εστιατόρια και καφέ, καθιστούν το Νυμφαίο έναν ιδιαίτερο τόπο. ‘Ενα τόπο που θα σας γοητεύσει όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μία «κουκίδα» στο χάρτη της Ελλάδας και βρίσκεται μόλις 28 χλμ από το κέντρο της Φλώρινας. Σε 1350 μ. υψόμετρο, συγκεκριμένα στο ανατολικό Βίτσι, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μία εντυπωσιακή θέα, ένα αριστοτεχνικό έργο τέχνης στα φυσικά χρώματα της οξιάς, του χιονιού και της πέτρας που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νιβεάστα, όνομα βλάχικης προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: α) «Νύμφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας του, β) «αθέατη» (ni vista), πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και γ) «χιονάτη» ή «εκεί όπου μένει το χιόνι» (nives sta). Η ονομασία Νυμφαίο υιοθετήθηκε το 1928.

Μετά την αστικοποίηση της δεκαετίας του 1950, το Νυμφαίο ερήμωσε, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά σπίτια του να μεταβληθούν σε ερείπια έως τα μέσα του 1980, οπότε και άρχισε η μεταστροφή του κλίματος από πολλούς Νιβεστιανούς, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η σταδιακή ανάδειξη του οικισμού.

Μάλιστα, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO, το Νυμφαίο διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες για τον παράδεισο του Νυμφαίου

Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού. Διαθέτει αρκετούς ξενώνες (αν και όχι επαρκείς για να καλύψουν το πλήθος των επισκεπτών) και εκεί βρίσκεται επίσης το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά και η Νίκειος Σχολή –σήμα κατατεθέν του χωριού- η οποία αποτελεί πλέον συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο Νυμφαίο λειτουργεί και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, 60 προσωπογραφίες επιφανών Ελλήνων, Βλάχων και άλλων Εθνικών Ευεργετών και Αγωνιστών.

Όταν πρωτοφτάνει κανείς στο Νυμφαίο και αφήνει το αυτοκίνητό του στο δημοτικό χώρο στάθμευσης λίγο πριν την είσοδο του χωριού, αντικρίζει εικόνες που μοιάζουν σαν από παραμύθι: καλοφτιαγμένα σπίτια από πέτρα, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού και μια μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία.

Μέσα στο Νυμφαίο υπάρχουν περίπου πέντε ταβερνάκια και εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε κυρίως τοπικές, παραδοσιακές συνταγές με βάση το κρέας. Αλλά και τα φρέσκα ζυμαρικά και κυνήγι, ενώ αξιόλογα μαγαζιά για φαγητό θα βρείτε και εκτός του οικισμού.

Η γύρω περιοχή του Νυμφαίου

Πάνω από το Νυμφαίο δεσπόζει το ζωογόνο Βίτσι με τα πανέμορφα δάση οξιάς. Ενώ από κάτω του απλώνεται ο κάμπος και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μόνο μια στενή λωρίδα γης μήκους 2 χιλιομέτρων. Όμορφο είναι και το χωριό Σκλήθρο, κοντά στη Ζάζαρη. ‘Ενα χωριό το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος χείμαρρος, αλλά και το χωριό Αετός όπου αξίζει να δείτε τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες και φυσικά το διάσημο Λέχοβο, το όμορφο μαστοροχώρι, στους πρόποδες του Βιτσίου.

Η ευρύτερη περιοχή με τα καταπράσινα λιβάδια και τα δάση προσφέρεται για ιππασία. Μάλιστα στο Νυμφαίο λειτουργεί σύγχρονος κοινοτικός στάβλος, με καθαρόαιμα αλπικά άλογα ιππασίας και έμπειρο συνοδό ιππασίας.

Νυμφαίο: Ο Αρκτούρος και το Κέντρο Προστασίας Λύκου

Στην περιοχή κοντά στο Νυμφαίο, δραστηριοποιείται η μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου. Με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και το λύκο. Για να φτάσει κανείς εκεί, ακολουθεί το πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό για περίπου 15 λεπτά, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους. Επίσης και αρκετοί λύκοι -ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό τους περισσότερους μήνες του έτους.

Τέλος, το πάρκο άγριας φύσης και υπαίθριας αναψυχής Νυμφαίου, εκτείνεται σε 1.800 περιφραγμένα στρέμματα του κοινοτικού δάσους και φιλοξενεί ελάφια. Ελάφια που όταν αρχίσουν να αναπαράγονται απελευθερώνονται σταδιακά ώστε να επανέλθει το εξαφανισμένο είδος στην ελληνική φύση. Περιλαμβάνει λιθόστρωτα μονοπάτια, κιόσκια, θέσεις θέας και αναψυχής για τους επισκέπτες, στέγαστρα, ποτίστρες και ταΐστρες για τα σπάνια ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Επίσης, από το 1998, λειτουργεί στο γειτονικό χωριό Αγραπιδιά, το «Κέντρο Προστασίας του Λύκου», σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων. Στο Κέντρο φιλοξενούνται λύκοι, που ζούσαν σε μικρή ηλικία αιχμάλωτοι για την παραγωγή λυκόσκυλων.

Πώς θα πάτε στον παράδεισο του Νυμφαίου

Το Νυμφαίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας. Είναι σε απόσταση 65 χλμ. από την Κοζάνη, 65 χλμ. από την Καστοριά, 50 χλμ. από τη Φλώρινα. Επίσης 45 χλμ. από την Πτολεμαΐδα, 20 χλμ. από το Αμύνταιο και 72 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας.

Πού θα μείνετε στο Νυμφαίο από 40 ευρώ το άτομο τη μέρα

  • Ξενώνας Αργυρώ
  • Πετρόχτιστη Παραδοσιακή Κατοικία «Χιονάτη»
  • Ξενώνας Εντερνέ
  • Villa Arcturia
  • Ξενοδοχείο Νύμφες
  •  Guesthouse Kontogianni

Παράδειγμα τιμών των παραπάων ξενοδοχείων μέσα από το Booking.com

Related posts

Αuτές είναι οι 5 ελληνικές παραλίες που μπήκαν στις τοπ-10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο – Κρuμμένα δıαμάντıα

Θα μετακόμιζες σε ένα Ελληνικό νησί με 21 μόνιμους κατοίκους;

Μισθός 4000 ευρώ, φόρος 0%, σύνταξη στα 49: Η χώρα-παράδεισος που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες