Έκτακτο: Βρέθηκαν Κολοβακτηρίδια από κόπρανα και μικροοργανισμοί σε πασίγνωστο φυσικό μεταλλικό νερό

by Newsroom i-diakopes.gr
Έκτακτο: Βρέθηκαν Κολοβακτηρίδια από κόπρανα και μικροοργανισμοί σε πασίγνωστο φυσικό μεταλλικό νερό

Γίνονται εντατικοί έλεγχοι από τις αρχές των Ευρωπαϊκών χωρών στα εμφιαλωμένα νερά ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γαλλία με τη Nestle

Υπενθυμίζεται πως στα εμφιαλωμένα νερά της Nestle εκτός από παράνομες μεθόδους εμφιάλωσης που χρησιμοποιεί η πολυεθνική, εντοπίστηκαν και επικίνδυνα βακτήρια, κόπρανα, φυτοφάρμακα και χημικά.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, οι πηγές των νερών της Nestle, ήταν μολυσμένες. Συγκεκριμένα, οι πηγές νερού της μάρκας Perrier είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μολυσμένες με χημικές ουσίες. Πρόσφατα μάλιστα η Nestle κατέστρεψε δύο εκατομμύρια μπουκάλια Perrier λόγω “μόλυνσης της πηγής”. Αλλά δεν είναι μόνο οι Nestle.

Έκτακτο: Βρέθηκαν Κολοβακτηρίδια από κόπρανα και μικροοργανισμοί σε πασίγνωστο φυσικό μεταλλικό νερό

Η Διοίκηση Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοπροστασίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας έλαβε δείγμα φυσικού εισαγόμενου μη ανθρακούχου μεταλλικού νερού στο πλαίσιο επίσημης δειγματοληψίας , στο οποίο διαπιστώθηκε υπέρβαση στην οριακή τιμή για τον συνολικό αριθμό μικροοργανισμών και ορισμένων κολοβακτηριδίων. To φορτίο με τα μεταλλικά νερά κρατήθηκε από τις αρχές και δεν έφτασε στους καταναλωτές. Το νερό είναι της εταιρείας onizacija doo, στη Σερβία.

Πρόκειται για το φυσικό μεταλλικό νερό Tesla με ημερομηνία Best before 16.04.2025. Η ανάλυση έδειξε ότι σημειώθηκε υπέρβαση της οριακής τιμής για τον συνολικό αριθμό των μικροοργανισμών και παρουσία μικρού αριθμού κολοβακτηριδίων, που αποτελεί δείκτη ρύπανσης κοπράνων. Το E.coli δεν επιβεβαιώθηκε. Με βάση τα παραπάνω, ο εισαγωγέας σταμάτησε να θέτει το νερό σε κυκλοφορία.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 15 Μαρτίου εγκύκλιο για τους υγειονομικούς ελέγχους σε εγκαταστάσεις εμφιάλωσης νερού και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μεταξύ άλλων θα ελεγχθούν η ποιότητα, οι όροι κυκλοφορίας στο εμπόριο φυσικού μεταλλικού νερού, η συμμόρφωση με τη νομοθεσία και η επισήμανση

Πηγή: cibum.gr

Προτεινόμενα