Ελασσόνα: Δεν έχουν σταματημό οι μετασεισμοί στην περιοχή – Περισσότεροι από 60 από χθες το βράδυ

Ελασσόνα: Δεν έχουν σταματημό οι μετασεισμοί στην περιοχή – Περισσότεροι από 60 από χθες το βράδυ

Ελασσόνα: Ο τελευταίος μεγάλος ήταν 4,2 ρίχτερ στις 12 το μεσημέρι

Ελασσόνα: Συναγερμός και έντονη ανησυχία έχει σημάνει από χθες στην περιοχή της Ελασσόνας με το νέο μεγάλο σεισμό. Χθες το βράδυ έλαβε χώρα ένας μεγάλος σεισμός 5,9 ρίχτερ λίγο μετά τις 20:30. Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, δεν πρόκειται για μετασεισμό αλλά για κύριο σεισμό που ενεργοποιήθηκε σε καινούριο ρήγμα.

Μάλιστα από το σεισμό, αποκολλήθηκε βράχος στα Μετέωρα και έπεσε κοντά στα σπίτια, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει τραυματισμούς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και οι κάτοικοι αρνούνται να μπουν στα σπίτια τους. Πέρασαν δεύτερη νύχτα χθες στα ξενοδοχεία και στις σκηνές.

Χθες το βράδυ, χωρίς ρεύμα έμειναν τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι. Ενώ πριν λίγη ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμος Τυρνάβου, Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας. Καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για τους επόμενους 6 μήνες, δηλαδή ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό χθες των 5,9 ρίχτερ, έχουν ακολουθήσει περισσότεροι από 60 μετασεισμοί. Ο μεγαλύτερος εξ’ αυτών σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι και ήταν 4,2 ρίχτερ. Είχε εστιακό βάθος 9 χιλιόμετρα και έλαβε χώρα 14 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Ελασσόνα: Δεν έχουν σταματημό οι μετασεισμοί στην περιοχή – Περισσότεροι από 60 από χθες το βράδυ

Οι σεισμολόγοι λένε ότι ο διπλός σεισμός στην περιοχή της Ελασσόνας είναι σπάνιο φαινόμενο

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε «Είναι ξεχωριστός σεισμός μ’ αυτή την έννοια, αλλά παραμένει στη μετασεισμική ακολουθία. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την εξέλιξη, ιδιαίτερα στην περιοχή βόρεια του χωριού Αμούρι». 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας σχολίασε ότι «Είμαι 31 χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στον τομέα της πρόγνωσης και μελέτης σεισμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών.

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους».

Ελασσόνα: Δεν έχουν σταματημό οι μετασεισμοί στην περιοχή – Περισσότεροι από 60 από χθες το βράδυ

Σε ζωντανή μετάδοση «πιάστηκε» ο τρόμος του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Κέλλα την ώρα του σεισμού 5,9 ρίχτερ της Ελασσόνας

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας μιλούσε στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο KONTRA την ώρα του σεισμού. Αποτυπώθηκε ο τρόμος του καθώς έλεγε «Σεισμός, σεισμός, πω πω πω πω, πάρα πολύ δυνατός, συνεχίζει, άνοιξε ο τύχος, βλέπετε τον τοίχο πίσω μου που ανοίγει, αμάν αμάν αμάν, πάρα πολύ δυνατός».