«Καταπέλτης» οι μάρτυρες στη δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία Τοπαλούδη: «Τα τέρατα την βασάνισαν και την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα»

Υπόθεση Τοπαλούδη: Φρίκη από όσα ακούστηκαν στην σημερινή δίκη

Η υπόθεση της Τοπαλούδη άνοιξε και πάλι στα δικαστήρια, με τους μάρτυρες της υπόθεσης να προκαλούν φρίκη για τα όσα είπαν, αλλά και για την κατάσταση που βρήκαν την άτυχη φοιτήτρια, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε.

«Μακελειό», «ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά», «βασανιστήρια» και «θηριωδία». Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησαν σήμερα στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για τη δολοφονία και το βιασμό της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, δυο κρίσιμοι μάρτυρες της υπόθεσης, περιγράφοντας τα όσα η νεαρή κοπέλα υπέστη λίγο πριν η σορός της εντοπιστεί στον βραχώδη όρμο «Φώκια» της Ρόδου.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή Παν. Κοτρέτσου, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό της αδικοχαμένης φοιτήτριας αλλά και τα όσα ανέφερε στο ακροατήριο ο Λιμενικός Θωμάς Ζώβας σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το αποτρόπαιο έγκλημα, ήταν «καταπέλτης» για τους δυο νεαρούς κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον 26χρονο Ροδίτη και τον 24χρονο συγκατηγορούμενό του Αλβανικής καταγωγής. Και οι δυο, σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της φοιτήτριας και σε επιπλέον 15 έτη κάθειρξης για τον βιασμό της.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Ζώβας, ο οποίος έκανε τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος, περιέγραψε πως οδηγήθηκε στην εξιχνίαση της υπόθεσης, εξετάζοντας αρχικά το υλικό της κάμερες που βρίσκονταν έξω από το σπίτι του θύματος. Από αυτό «φάνηκε» η συνάντηση, το μοιραίο βράδυ, της Ελένης Τοπαλούδη με τους δυο κατηγορούμενους. Ο 24χρονος κατηγορούμενος περίμενε την κοπέλα έξω από το σπίτι της και μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο είχε φτάσει εκεί, κάθονταν ο 26χρονος Ροδίτης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έγκλημα με την Ελένη Τοπαλούδη

Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Ζώβας, περιέγραψε: «Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος (στον όρμο όπου βρέθηκε η σορός της κοπέλας). Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να τη γνωρίζει. Είναι μια περιοχή φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση. Αρχικά εντοπίσαμε τον 24χρονο, στην αρχή συνεργάστηκε πολύ λίγο. Πήγαμε μαζί στο σπίτι του 26χρονου Ροδίτη, εκείνος όμως δεν ήταν εκεί. Μας είπαν ότι είναι στο ξυλουργείο του πατέρα του. Πήγα στο ξυλουργείο. Ήταν εκεί μόνο ο πατέρας, ο οποίος δεν συνεργαζόταν καθόλου και έτσι τον προσήγαγα. Η μητέρα του στην αρχή μας μιλούσε αλλά μετά διέκοψε την επικοινωνία. Στην πορεία πιέστηκε ο πατέρας και έτσι φτάσαμε στον 26χρονο. Πάντως δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμοι».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο νεαρότερος κατηγορούμενος Αλβανικής καταγωγής του μίλησε, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το τι έγινε εκείνη τη νύχτα. Ο κ. Ζώβας είπε στο δικαστήριο: «Μας είπε ότι εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία με το θύμα και μετά πήγε ο 26χρονος, με την Ελένη να αρνείται. Μετά όπως μας είπε της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ακόμη, πως την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα. Ο 24χρονος είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο άλλος. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι και τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι ακριβώς μου ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο, όπου βρέθηκε την κοπέλα με τον 24χρονο. Δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την έριξαν μαζί με τον 26χρονο, και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του 26χρονου έμενε η γιαγιά του».

Δικαστήριο για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη: Όσα ειπώθηκαν

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι;

Μάρτυρας: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία.

«Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεσή της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σeξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε» είπε ακόμη ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Υπεράσπιση: Προκύπτει από τη δικογραφία πως είχαν κανονίσει να φάνε σουβλάκι. Μπορούσε η Ελένη να πονηρευτεί κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Πονηρεύτηκε όταν είδε τη διαδρομή να αλλάζει γι’ αυτό και έστειλε το μήνυμα στη φίλη της και της έγραψε «πάρε με τηλέφωνο». Όλο αυτό γενικότερα, δείχνει ότι η κοπέλα πήγαινε κάπου στο άγνωστο.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο ιατροδικαστής κ. Κοτρέτσος, οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα «φώναζαν». Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό του θύματος, ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Οι εκχυμώσεις αυτές έγιναν με δυο χέρια».

Πρόεδρος: Πείτε μας τι βρήκατε πόντο -πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Μάρτυρας: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί. Υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από θλων όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού, όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στη κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά. Χαρακτηριστικότερο ήταν το σκισμένο αριστερό αυτί. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα, τα οποία έγινα εν ζωή. Τα αιματώματα αυτά, θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Και η απόπειρα στραγγαλισμού αν συνεχίζονταν η πίεση θα μπορούσε να έχει επιφέρει θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στη σορό, προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στη ταυτοποίηση. Το τατουάζ ήταν ένα χαρακτηριστικό. Υπήρχαν σημάδια και στο υπόλοιπο σώμα, στον κορμό και ήταν μεταθανάτια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κοτρέτσος η αιτία του θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη ήταν ο πνιγμός.

«Τα τραύματα της κεφαλής θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως, διότι μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση», ανέφερε ακόμη ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αν πήγαινε στο νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.

Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τι προήλθε;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλων όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και τα εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα, αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν, δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να βεβαιώσεις θάνατο απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σeξ;

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα όσα έκαναν οι φυλακισμένοι στην 21χρονη Τοπαλούδη

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγιναν από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν, αλλά εδώ έχουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα των τραυμάτων, που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι σας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Τι δήλωσε ο ένας εκ των δυο κατηγορουμένων και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη

«Θα συνεργαστώ με το δικαστήριό σας»

Νωρίς το πρωί με την έναρξη της δίκης, το λόγο πήρε ο 24χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε εμφανιστεί στη ακροατήριο. «Ήρθα να σας πω την αλήθεια. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου» είπε και συμπλήρωσε: «Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα, όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία», ανέφερε ο κατηγορούμενος».

Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

Κατηγορούμενος: Ναι θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Πριν την εξέταση των μαρτύρων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής τονίστηκε πως ο λόγος που οι δυο κατηγορούμενοι δολοφόνησαν τη νεαρή φοιτήτρια, ήταν για να συγκαλύψουν το βιασμό της. Αυτό συνέβη, όπως ειπώθηκε, όταν η κοπέλα αντέδρασε, και τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Τότε, οι κατηγορούμενοι φοβήθηκαν τυχόν σύλληψή τους. «Δεν είχε η παθούσα κανονίσει να βρεθεί μαζί τους και ούτε υπήρχε συναίνεσή της να συνευρεθούν όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι. Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος.

Νωρίτερα, το δικαστήριο με απόφασή του είχε απορρίψει αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Ροδίτη κατηγορούμενο. Αντίθετα, η έδρα, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για άλλα δυο αιτήματα που υποβλήθηκαν από την υπεράσπισή του με τη πρόοδο της δίκης. Το ένα αίτημα που υποβλήθηκε αφορά στην κλήτευση ως μαρτύρων στο δικαστήριο συμφοιτητών και φίλων του θύματος. Το άλλο αίτημα αφορά στην εξέταση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του 21χρονης φοιτήτριας (μέσω messenger) και τη διενέργεια έρευνας στον υπολογιστή της και το τηλέφωνό της, για να καταδειχθεί, όπως ειπώθηκε, το περιεχόμενο των συνομιλιών της.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα στο δικαστήριο δεν βρίσκονταν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς είχαν ζητήσει από την έδρα να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί και η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Πηγή: protothema.gr

Related posts

Tpόμος για βασικό μάρτuρα της τpαγωδίας των Τέμπη

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Σάλος με την δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη