Καθηλώνει ο 18χρονος φοιτητής που έσωσε ζωές: «Είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει, χρειάστηκα να πάω σε ψυχολόγο»

by Newsroom i-diakopes.gr
Καθηλώνει ο 18χρονος φοιτητής που έσωσε ζωές: «Είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει, χρειάστηκα να πάω σε ψυχολόγο»

Τέμπη: Η έκκληση του Άγγελου Τσιαμούρα

Ο Άγγελος Τσιαμούρας μόλις στα 18 του χρόνια, επιβίωσε την φονική σύγκρουση του Intercity 62 και βοήθησε να σώσει συνεπιβάτες του. Ο νεαρός φοιτητής είχε πάει στη Πάτρα για το καρναβάλι και επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη με το μοιραίο τρένο που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Ο Άγγελος βρισκόταν στο βαγόνι 6 την ώρα της σύγκρουσης. Όπως ανέφερε ο νεαρός:

«για εμένα ήταν σαν ταινία, δεν κατάλαβα πολλά. Μόλις ξεκίνησαν τα πρώτα ουρλιαχτά, οι φωνές, λίγο οι μυρωδιές, τότε ήξερα ότι πρέπει κάτι οπωσδήποτε να κάνω. Ήταν τρομερά ανησυχητικό, κάποιες εικόνες εύχομαι να μην τις δει ποτέ κανείς. Ήταν κάτι απάνθρωπο».

Ο Ιεραπετρίτης φοιτητής Άγγελος Τσιαμούρας φιλοξενήθηκε στο τοπικό μέσο «ΚΡΗΤΗ ΤV» και στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» με τον Λευτέρη Συμβουλάκη και μίλησε για τη μοιραία βραδιά, όσα έζησε, για το τηλεφώνημα της ΠΤΔ, αλλά και για το πώς αισθάνεται.

Καθηλώνει ο 18χρονος φοιτητής που έσωσε ζωές: «Είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει, χρειάστηκα να πάω σε ψυχολόγο»

«Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, γιατί είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει»

«Ενωμένοι τουλάχιστον να κάνουμε κάτι για αυτήν τη χώρα. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, γιατί είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει» σημείωσε ο νεαρός φοιτητής συγκλονίζοντας με τα λόγια του ότι έχει χάσει πολλά κομμάτια του εαυτού του από εκείνη την ημέρα.

«Ήρθα για πολύ λίγο στην Κρήτη. Έχω ανέβει, γιατί υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα πάω στη Λάρισα να δω τα παιδιά. Τα «αδέλφια» μου στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Να τους ευχηθώ. Να κάνω την προσευχή μου. Γενικώς, να δω τα παιδιά αυτά που, εκείνη τη μέρα, βρεθήκαμε με άλλο τρόπο» είπε στο ξεκίνημα της εκπομπής της περασμένης Πέμπτης.

Πρόκειται μάλιστα, όπως είπε ο νεαρός, για άτομα που, μέχρι τη στιγμή της τραγωδίας, του ήταν εντελώς άγνωστα.

Όσα δήλωσε ο Άγγελος Τσιαμούρας

Το τηλεφώνημα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Άγγελο Τσιαμούρα

Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη, ως προς το γεγονός ότι επικοινώνησε μαζί του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο ίδιος απάντησε ως εξής:

«Ναι, πράγματι. Ήθελε να δει τι κάνω. Και μετά απλά πήγε στο επόμενο παιδί» σημείωσε με νόημα ο Άγγελος Τσιαμούρας.

Όπως συνέχισε, επρόκειτο για ένα τηλεφώνημα εντελώς τυπικού ενδιαφέροντος.

«Εντελώς τυπικού. Και δεν θεωρώ καν ενδιαφέροντος. Απλά, για να δείξει ότι πήρε τηλέφωνο».

Καθηλώνει ο 18χρονος φοιτητής που έσωσε ζωές: «Είμαστε η Ελλάδα που ξεχνάει, χρειάστηκα να πάω σε ψυχολόγο»

Όσο για το αν γίνονται ενέργειες από το κράτος απέναντι στους επιβάτες που διασώθηκαν και που ίσως έχουν ανάγκη, ο Άγγελος απάντησε:

«Δεν θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Και γενικώς, με τα παιδιά, που έχω μιλήσει, στα νοσοκομεία, δεν έχει υπάρξει καμία βοήθεια. Δεν έχουν πάρει κανένα τηλέφωνο να ενδιαφερθούν για το τι κάνουμε, πώς είμαστε. Αν είμαστε καλά. Δεν με ρώτησαν καν πώς θα κατέβω Κρήτη. Τίποτε δεν υπήρχε σε βοήθεια!».

Για τα πρώτα δευτερόλεπτα της σύγκρουσης των δύο τρένων, ο Άγγελος Τσιαμούρας, θυμάται και περιγράφει:

«Εγώ δεν είχα καταλάβει τίποτα σχεδόν. Δηλαδή, μέχρι να δω τι είχε γίνει στο βαγόνι 3, δεν είχα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί στο δικό μου βαγόνι όλα ήταν εύκολα. Δηλαδή, δεν είχε γίνει κάτι σοβαρό. Μόνο μία γυναίκα ηλικιωμένη είχε χτυπήσει στο φρύδι της και τη βγάλαμε αμέσως. Μέχρι να πάω στο βαγόνι 3 δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμη τι γίνεται».

Συγκινεί ο Άγγελος Τσιαμούρας για τους συνεπιβάτες του

Όσο για την ψυχολογική επίδραση αυτών των γεγονότων για τον ίδιο, η απάντηση του ήταν «σίγουρα. Ακόμα και τώρα βλέπω εφιάλτες. Τις τρεις πρώτες μέρες δεν κοιμήθηκα. Είμαι μείον 6 κιλά από ό,τι ήμουνα. Γενικώς, είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Έχω πάει σε ψυχολόγο. Δηλαδή, ξέρω ότι χρειάζομαι βοήθεια. Το ξέρω».

Μάλιστα, ο Άγγελος δεν χαρακτηρίζει απλά ως «φίλους» όλους αυτούς τους συνανθρώπους που μπόρεσε να βοηθήσει και ο ίδιος να βγουν από τα συντρίμμια. Τους χαρακτηρίζει «οικογένεια».

«Το «φίλοι» είναι πολύ μικρή η λέξη μπροστά σε αυτό που με έχει δέσει συναισθηματικά μαζί τους. Δηλαδή, τους θεωρώ όντως αδέλφια μου. Η αλήθεια είναι ότι το υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι αυτά τα παιδιά θα τα δω. Θα δώσω όλη μου τη δύναμη που έχ