Μάτι: Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς σε κλίμα συγκίνησης

Μάτι: Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς σε κλίμα συγκίνησης

Μάτι: Μνημόσυνο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής – Στη μνήμη των 102 νεκρών

Μάτι: Μνημόσυνο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, που «άρπαξε» τη ζωή από 102 συμπολίτες μας. Στις 23 Ιουλίου του 2018 γράφτηκε, μία από τις σκοτεινότερες σελίδες στην ελληνική ιστορία. Όπως κάθε χρόνια, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο και μία σειρά από εκδηλώσεις, που υμνούν τη μνήμη όσων έσβησαν με την πύρινη λαίλαπα. Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι. Τη μνήμη των 102 νεκρών, τίμησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και άλλοι.

«Τρία χρόνια μετά και κανείς δεν έχει ξεχάσει. Όσα χρόνια και να περάσουν κανείς δεν θα ξεχάσει πόσο άδικα χάθηκαν αυτοί οι 102 συνάνθρωποί μας. Χάθηκαν, αλλά είναι εδώ, οι ψυχές τους, η μνήμη τους. Η παρακαταθήκη τους μας οδηγεί. Δουλεύουμε κάθε μέρα για να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Να μην έχουμε ποτέ μα ποτέ ξανά, ένα νέο Μάτι. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους»

«Συνεχίζουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες που δεν αφορούν τη χώρα μας. Συνθήκες που αφορούν όλο τον κόσμο. Με μια κλιματική αλλαγή η οποία είναι εδώ. Με την ανάγκη οι αρρυθμίες και οι παθογένειες δεκαετιών να εξαλειφθούν, όσο πιο γρήγορα σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης. Θέλουμε να προχωρήσουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα. Σκοπός είναι οι συνάνθρωποί μας, οι Έλληνες και να νιώθουν και να είναι ασφαλείς», υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάτι: Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς σε κλίμα συγκίνησης

Στο μνημόσυνο για τους νεκρούς στο Μάτι Αττικής μίλησε και η Σοφία Νικολάου

«Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη των νεκρών. Οφείλουμε να κάνουμε κάθετι που περνάει από το χέρι μας. Να δικαιωθούν οι ψυχές τους και οι οικογένειές τους», δήλωσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, τόνισε ότι τρία χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει διαγραφεί από τη μνήμη.

«Είμαστε εδώ να δώσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στις εστίες τους, να αποκατασταθεί η ζωή τους χωρίς να ξεχνάμε τις 102 ψυχές που θυσιάστηκαν στο βωμό ενός κράτους, που δεν υπήρχε πριν από αυτή την περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάτι: Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς σε κλίμα συγκίνησης

Γεννηματά για Μάτι: Δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας

«Τρία χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα», αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της. Προσθέτει πως «ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

«Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί και το κυριότερο φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών» τονίζει η Φώφη Γεννηματά. Επισήμανε μάλιστα ότι η πολιτική προστασία εξαντλείται στην κατάσβεση της φωτιάς, μόνο δηλαδή με δράση εκ των υστέρων κι έτσι οι καταστροφές θα συνεχίζονται.

Μάτι: Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς σε κλίμα συγκίνησης

Κουτσούμπας: Ανοιχτές οι πληγές των πληγέντων

«Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που παραμένουν και προετοιμάζουν την επόμενη καταστροφή. Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι και τότε οι κυβερνώντες απέδωσαν την καταστροφή στην “ατομική ευθύνη των κατοίκων”. Λογική που και η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί για να φορτώσει στο λαό την εξέλιξη της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τρία χρόνια μετά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, τα προβλήματα των πληγέντων δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Οι ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές και μέσα αυξάνονται, ενώ η εμπορευματοποίηση της γης και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, συνεχίζουν να γεννούν κινδύνους για νέες τραγωδίες»

«Ο αγώνας για όλα αυτά αποτελεί την καλύτερη τιμή στη μνήμη των συνανθρώπων μας, που χάθηκαν σ’ αυτήν την καταστροφή», καταλήγει ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Μάτι: Μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς σε κλίμα συγκίνησης

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo