Προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου: «Αργά ή γρήγορα θα έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη χώρα»

by Newsroom i-diakopes.gr
Προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου: «Αργά ή γρήγορα θα έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη χώρα»

Ερωτώµενος γιατί το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ευρωµεσογειακό Ινστιτούτο έδωσαν άλλες τιµές για τον σεισµό στην Πελοπόννησο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αυτό συνέβη λόγω σφάλµατος στο υπολογιστικό σύστηµα του Αστεροσκοπείου.

«Ο σεισµός στις Στροφάδες ήταν αρκετά δυνατός, το µέγεθός του είναι 5,7, αλλά µε νεότερους υπολογισµούς, που τους θεωρώ πιο ακριβείς, είναι 5,8 Ρίχτερ και η ακτίνα αισθητότητας που είχε ήταν απόλυτα δικαιολογηµένη. Γι’ αυτό έγινε αισθητός ακόµα και στην Κρήτη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα για τις διαφορετικές τιµές που δόθηκαν, είπε ότι το Αστεροσκοπείο (µιλούσε αρχικά για δύο σεισµούς, 5,6 και 5,7 Ρίχτερ) και το Ευρωµεσογειακό Ινστιτούτο τονίζουν πως «στο υπολογιστικό σύστηµα του Αστεροσκοπείου παρουσιάστηκε ένα σφάλµα. ∆ηλαδή δόθηκαν δύο σεισµοί µε διαφορά ενός λεπτού. Ο σεισµός 5,6 Ρίχτερ υπήρξε, αλλά τελικά µε τις µετρήσεις που έγιναν µετά αποδείχθηκε ότι το µέγεθός του ήταν 4,3 Ρίχτερ. Αυτό το απέδειξε µε σωστό τρόπο η ανάλυση που έγινε από τους σεισµολόγους.

Όμως, το αυτόµατο σύστηµα έκανε αυτό το σφάλµα διότι, όταν έχουµε δύο σεισµούς µε πολύ µικρή διαφορά χρόνου, “µπερδεύει” τα σεισµικά κύµατα και γι’ αυτό πολλές καταγραφές που ανήκαν στα 5,7 Ρίχτερ τις απέδωσε στον πρώτο σεισµό, που ήταν ο µικρότερος. Αυτό το σφάλµα έπειτα από περίπου 25 λεπτά διορθώθηκε και έτσι η εικόνα ήταν καθαρή.

Όπως έχω επισηµάνει, χωρίς να κάνω προσωπική κριτική σε κανέναν, όταν κάτι δεν γίνεται σωστά, πρέπει να προτείνουµε τους τρόπους µε τους οποίους πρέπει να διορθωθεί ένα λάθος.

Επειδή έχει συµβεί και στο παρελθόν, χρειάζεται µια βελτίωση στο λογισµικό που αξιοποιείται γι’ αυτόν τον σκοπό, έτσι ώστε να µην επαναληφθούν στο µέλλον τέτοιου είδους σφάλµατα, τα οποία µπορεί εκείνη την ώρα να έχουν επιχειρησιακές συνέπειες.

Ευτυχώς τώρα ο σεισµός βρισκόταν σε θαλάσσιο περιβάλλον, δεν προκάλεσε ουσιαστικές βλάβες και έτσι όλα κύλησαν οµαλά».

Προειδοποίηση Έλληνα σεισμολόγου: «Αργά ή γρήγορα θα έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη χώρα»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού
Σχετικά µε το εάν υπάρχει φόβος για έναν µεγαλύτερο σεισµό, υποστήριξε πως «από την εξέλιξη που έχουµε στη µετασεισµική ακολουθία φαίνεται πως τα πράγµατα κυλούν οµαλά. Η πιθανότητα για έναν µεγάλο σεισµό είναι πολύ µικρή, αλλά όχι µηδενική. ∆εν το αποκλείω εντελώς για τη συγκεκριµένη εστία».

Για το εάν υπάρχει κίνδυνος για κάποια άλλη περιοχή της χώρας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «η αλήθεια είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2021 έως σήµερα δεν έχει γίνει ένας σεισµός άνω των 6 Ρίχτερ. Αυτό είναι σηµαντικό, διότι γνωρίζουµε ότι στη χώρα µας γίνεται ένας σεισµός είτε 6 είτε 6 συν Ρίχτερ κατά µέσο όρο κάθε χρόνο. Αρα έχουµε µια καθυστέρηση. Αυτό σηµαίνει ότι έχει συσσωρευτεί σηµαντικό ποσοστό σεισµικής ενέργειας. Εκείνο που δεν µπορούµε να ξέρουµε είναι πού έχει συσσωρευτεί. Αργά ή γρήγορα θα γίνει πάλι ένας ισχυρός σεισµός, µε µέγεθος 6 Ρίχτερ ή και µεγαλύτερο. Πάντα λέω ότι σηµαντικό ρόλο παίζουν η σωστή προετοιµασία και η πρόληψη σε όλη τη χώρα».

Προτεινόμενα