Τι προκαλεί και πώς κολλάει η Ευλογιά των πιθήκων: «Ο ιός θα εξαπλωθεί καλοκαίρι»

by Τόνια Τζαφέρη
Τι προκαλεί και πώς κολλάει η Ευλογιά των πιθήκων: «Ο ιός θα εξαπλωθεί καλοκαίρι»

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός για τον νέο ιό

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα νέα κρούσματα “ευλογιάς των πιθήκων”, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εξάπλωση μέσα στο καλοκαίρι.

Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθεί η νόσος.

Όπως αναφέρει η βρετανική δημοσίευση Telegraph, ο ΠΟΥ ζήτησε χθες, Παρασκευή, έκτακτη συνεδρίαση για σήμερα, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.

Τι προκαλεί και πώς κολλάει η Ευλογιά των πιθήκων: «Ο ιός θα εξαπλωθεί καλοκαίρι»

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εξέφρασε την σανησυχία του ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο, διότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Όπως υπογράμμισε “καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς”.

Εξάλλου, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν μια ασθένεια ενδημική σε περιοχές της Αφρικής, ενώ τα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100, επεσήμανε το Reuters.

Τα δεδομένα που συνέλεξε ένας ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε ότι ο αριθμός είναι πιο κοντά στους 130.

Που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την ευλογιά των πιθήκων ή κάτι που μοιάζει με αυτή την ασθένεια στο έδαφός τους.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία επισήμαναν ότι έχουν εντοπίσει συνολικά περίπου 40 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειες, γεγονός που ώθησε τις υγειονομικές τους αρχές να κηρύξουν εθνικό υγειονομικό συναγερμό.

Στον Καναδά περισσότερα από μια ντουζίνα ύποπτα κρούσματα εξετάζονταν χθες στο Μόντρεαλ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio-Canada, επικαλούμενος τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Στις ΗΠΑ ένας άνδρας ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον Καναδά βρέθηκε θετικός σε αυτή την ασθένεια στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Τι προκαλεί και πώς κολλάει η Ευλογιά των πιθήκων: «Ο ιός θα εξαπλωθεί καλοκαίρι»

Είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, που προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς και συνήθως εξαπλώνεται μεταξύ των μαϊμούδων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ενδημεί, αλλά περιοδικά “πηδάει” και στους ανθρώπους, έχοντας προκαλέσει μέχρι σήμερα μικρές εξάρσεις κρουσμάτων.

“Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων”

Για πρώτη φορά, εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958, ενώ το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970.

Η ευλογιά των πιθήκων εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της και είναι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λίγο μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων.

Οι αρχές προσπαθούν γενικά να είναι καθησυχαστικές, υπογραμμίζοντας ότι η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων.

Οι νέες πληροφορίες για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Τι προκαλεί και πώς κολλάει η Ευλογιά των πιθήκων: «Ο ιός θα εξαπλωθεί καλοκαίρι»

Ωστόσο η αύξηση των εστιών της προκαλεί ανησυχία και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων.

«Παρατηρούμε μεταδόσεις μεταξύ ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, κάτι που αποτελεί μια νέα πληροφορία, την οποία πρέπει να εξετάσουμε σωστά, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική», τόνισε ο Ιμπραϊμά Σοσέ Φαλ, αναπληρωτής γενικό