Αυτοί είναι οι 5 σημαντικοί λόγοι που αισθάνεστε ότι κρυώνετε συνεχώς

Οι 5 λόγοι που αισθάνεστε κρύο το σώμα σας και τι προβλήματα μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό

Αισθάνεστε ότι τα άκρα σας είναι κρύα συνέχεια; Γενικά νιώθετε το σώμα σας παγωμένο ενώ οι άλλοι γύρω σας δεν κρυώνουν; Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.

Παρόλο που είναι μια κατάσταση που παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι κρυώνουν ακόμα κι όταν φορούν πολλά ρούχα. Το αίσθημα του κρύου μπορεί να υποδεικνύει διάφορες αιτίες. Μερικές φορές, συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας, όπως η κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας συχνά να ελέγχει το θερμόμετρο και να αναρωτιέται “Γιατί κρυώνω τόσο”, μπορεί μην είστε ανεκτικοί στο κρύο. Καθώς το να αισθάνεστε πως κρυώνετε λιγάκι δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, είναι κάτι που αν επιμένει θα έπρεπε να ελεγχθεί από έναν γιατρό. Μερικές φορές, το μόνιμο αίσθημα του κρύου μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας και μια σωστή διάγνωση από έναν ειδικό είναι απαραίτητη.

Τι είναι δυσανεξία στο κρύο;

Aν και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο κρύο, υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις δυσανεξίας σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι νιώθετε το κρύο πιο έντονα και προκαλεί ενόχληση ή ακόμα και πόνο. Αυτή η υπερβολική ευαισθησία στο κρύο σας κάνει να παραπονιέστε συνεχώς, ενώ οι γύρω σας αισθάνονται άνετα ή και ζεστά. Επίσης, το να φορέσετε πολλά ρούχα, δε θα σας ανακουφίσει. Είναι πιθανό να νιώσετε ιδιαίτερα κρύα συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας, όπως τα χέρια και τα πόδια σας.

Γιατί κρυώνω πάντα;

Αν κρυώνετε συχνά, μπορεί να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό για μια εκτίμηση, εάν το πρόβλημα επιμένει. Η θεραπεία θα βασιστεί στη διάγνωση.

Η δυσανεξία στο κρύο μπορεί να προκληθεί και από μια συνολικά κακή υγεία ή πιο συγκεκριμένα προβλήματα, όπως πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, το οποίο ορίζεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον δείκτη μάζας σώματος 18.5 ή λιγότερο. Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κρύο για μερικούς λόγους. Κυρίως, όταν είστε λιποβαρείς, δεν έχετε ανεπαρκή επίπεδα σωματικού λίπους για να μονώσετε σωστά το σώμα σας από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Όλοι οι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν γιατί κρυώνετε συνέχεια

Εδώ είναι μερικά προβλήματα υγείας που μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πως κρυώνετε όλη την ώρα.

1.Αναιμία

Γιατί η αναιμία με κάνει να αισθάνομαι κρύο;

Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος που επηρεάζει την καταμέτρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Ως βασικά συστατικά του αίματος, η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα ζωτικά όργανα και τα κύτταρα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σε θέση να εκτελούν αυτήν τη λειτουργία, εξαιτίας μιας ένωσης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στην πρόσδεση του οξυγόνου προσωρινά. Ένα βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης είναι ο σίδηρος. Η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή ή λόγω της υπερβολικής απώλειας αίματος, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας είναι ζάλη, δύσπνοια, αδυναμία, ταχυπαλμία, κόπωση και λιποθυμία. Η υπόταση και το χλωμό δέρμα είναι επίσης πιθανά συμπτώματα. Ανάλογα με τον τύπο πάθησης που προκαλεί αναιμία (Β12 ή ανεπάρκεια σιδήρου, κλπ.) μπορούν να παρατηρηθούν πολλά άλλα συμπτώματα.

2.Σύνδρομο Ρεϊνό

Το σύνδρομο Ρεϊνό είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις αρτηρίες – τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σας στα όργανα και στα άκρα σας. Όταν εκτίθενται στο κρύο, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, βιώνουν τους λεγόμενους αγγειοσπασμούς, όπου οι αρτηρίες συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στα άκρα.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το σύνδρομο Ρεϊνό;

Oι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο, αναφέρουν ότι νιώθουν μόνιμα κρύο και δυσκολεύονται να ζεσταθούν. Καθώς η ροή του αίματος αποκόπτεται στα προσβεβλημένα μέρη του σώματος – όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ακόμα και οι θηλές – το δέρμα γίνεται λευκό ή μπλε. Η πιο δυσάρεστη αίσθηση, είναι όταν η ροή του αίματος επιστρέφει στα άκρα και γίνονται κόκκινα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια αίσθηση καψίματος.

3.Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι το αποτέλεσμα του θυρεοειδή αδένα, που δεν εκκρίνει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη. Είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των μεταβολικών διεργασιών. Χωρίς αυτόν, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Αυτό εμποδίζει τη μηχανή του σώματός σας να παράγει επαρκή θερμότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Εκτός από την κόπωση, τη δυσκοιλιότητα, την αύξηση του σωματικού βάρους και την αίσθηση ότι κάνει πάντα κρύο, άλλα σημάδια υποθυρεοειδισμού είναι η αραίωση των μαλλιών και το ξηρό δέρμα. Μια εξέταση αίματος είναι απαραίτητη για τη διάγνωση, ενώ η εμφάνισή του είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

4.Χαμηλή πίεση

Γιατί η χαμηλή αρτηριακή πίεση με κάνει να αισθάνομαι κρύο;

Υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια κατάσταση όπου τα αιμοφόρα αγγεία σας μεταφέρουν το αίμα μακριά από τα άκρα σας και το κατευθύνουν προς τα ζωτικά όργανα. Αυτό κάνει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας να είναι πάντα κρύα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης;

Τα συμπτώματα της υπότασης περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, κόπωση, ναυτία, αδυναμία και σύγχυση. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως αφυδάτωση, απώλεια αίματος, ορισμένα φάρμακα, προβλήματα κυκλοφορίας και ενδοκρινικές διαταραχές.

5.Στρες και άγχος

Γιατί το στρες και το άγχος με κάνουν να αισθάνομαι κρύο;

Το αίσθημα έντονου άγχους, σε συνδυασμό με τη χρόνια έλλειψη σωστού ύπνου, έχουν κακή επίδραση στο σώμα με χίλιους τρόπους. Καθώς το τεταμένο σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία “πάλης ή φυγής” και η αδρεναλίνη αυξάνεται, η ροή του αίματός σας ανακατευθύνεται στα μεγαλύτερα όργανά σας και όχι στα άκρα σας, οδηγώντας σε κρύα χέρια και πόδια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρες και του άγχους;

Αν συνεχώς νιώθετε κουρασμένοι μετά από μια ανήσυχη νύχτα ή ξυπνάτε πιο κουρασμένοι από ό,τι πριν πάτε για ύπνο – αυτά είναι ενδείξεις ότι κάτι πάει λάθος. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και γενικά παίρνετε περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιώσετε τα καθημερινά σας καθήκοντα.

Η δυσανεξία στο κρύο είναι μια σχετικά κοινή διαταραχή, αλλά είναι απαραίτητο να επεκτείνετε την κατανόησή σας για τις πιθανές αιτίες της. Αν απλά φορέσετε πολλά ρούχα και αναρωτηθείτε “Γιατί τα χέρια και τα πόδια μου είναι πάντα κρύα”, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Το να φοράτε ζεστά ρούχα και να διατηρείτε εκείνες τις περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες καλυμμένες, είναι μόνο ένα μέρος της επίλυσης αυτού του προβλήματος. Φροντίστε να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού και ελέγξτε τον εαυτό σας, για να απορρίψετε οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση.

Related posts

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον τραχανά: Η αρχαιότερη πρόχειρη και πιο υγιεινή τροφή είναι ελληνική

Στα μαύρα «ντύθηκε» η Ορμήδεια: Βαριά θλίψη για τον θάνατο της 30χρονης Σκεύης

Σώζει ζωές: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εγκεφαλικού, παίρνει μόνο 1 λεπτό για να το διαβάσετε

Βλάπτουν σοβαρά την υγεία: 10 πράγματα που κάνουμε καθημερινά και προκαλούν ζημιά στο σπίτι και στον οργανισμό μας

Ευριπίδης Γαβαθιώτης: Ο καθηγητής στο Albert Einstein που ανακάλυψε στοχευμένη θεραπεία σε πολλές μορφές καρκίνου και για το Αλτσχάιμερ

Θλίψη σε ολόκληρη τη Λάρισα: Ο Στέφανος Παπανώτας έφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής

Σώζει ζωές και αξίζει να το ξέρετε: Tι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου

«Προσοχή στα συμπτώματα»: Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός πατέρα 4χρονης με στρεπτόκοκκο

«Κρυώνω μαμά κάνε κάτι»: Η τραγική ιστορία μίας γυναίκας – Κοιμόμουν με την κόρη μου στον δρόμο ώσπου μας πήρε σπίτι του ένας άγνωστος