Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο καρδιοκατακτητής του θεάτρου που έβαζε τσιλιαδόρο για να διώχνει τις γυναίκες, οι 4 γάμοι και η πολυετής μάχη με τον καρκίνο

Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο καρδιοκατακτητής του θεάτρου που έβαζε τσιλιαδόρο για να διώχνει τις γυναίκες, οι 4 γάμοι και η πολυετής μάχη με τον καρκίνο

Της Σοφίας Μαζοκοπάκη

Αλέκος Αλεξανδράκης: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Στις 27/09/1928 γεννήθηκε ο μεγαλύτερος καρδιοκατακτητής του ελληνικού θεάτρου. Εκείνη την ημερομηνία η ζωή και ο κινηματογράφος γνώρισαν τον ζεν πρεμιέ της Ελλάδος, τον ευγενή, ντροπαλό, αντιστάρ και αριστερό Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ήταν γιος δικηγόρου, μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, ενώ αγαπημένο του άθλημα ήταν η ξιφασκία, όπου διακρίθηκε μιας και στα 15 του χρόνια, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας.

Έχοντας στόχο ζωής να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού, πήρε την απόφαση να μπει στη Σχολή Δοκίμων, πάντοτε όμως το μυαλό του κυριαρχούνταν από την επιθυμία του να ασχοληθεί με την υποκριτική και μάλιστα στις ΗΠΑ. Η ζωή του άλλαξε ολοκληρωτικά και πήρε τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, όταν παρακολούθησε μία παράσταση του Κάρολου Κουν, με την Έλλη Λαμπέτη. Γρήγορα, έδωσε εξετάσεις στο Βασιλικό θέατρο και μάλιστα χάρη στο ταλέντο του κατάφερε να περάσει πρώτος, ενώ ο σπουδαίος Δημήτρης Χόρν, στοιχημάτιζε για την επιτυχία του.

Τα πρώτα επαγγελματικά χρόνια του Αλέκου Αλεξανδράκη

Τα πρώτα του βήματα στην θεατρική σκηνή έγιναν στις 9 Ιουλίου του 1949, με την παράσταση «Φθινοπωρινή Παλίρροια». Όλα ξεκίνησαν όταν έμαθε, πως η Κατερίνα Ανδρεάδη αναζητούσε έναν ζεν πρεμιέ για το έργο της. Ο Αλεξανδράκης αποφάσισε να πάει το σπίτι της παρέα με την Άννα Συνοδινού και κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια, κατάφερε να κερδίσει τον πολυπόθητο ρόλο.

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε με τη συμμετοχή του στην ταινία «Δύο Κόσμοι», ύστερα από επιμονή του Φιλοποίμηνα Φίνου, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από τον νεαρό τότε ηθοποιό. Ακολούθησαν πολλές ακόμα κινηματογραφικές ταινίες και τα χρόνια που ακολούθησαν του έφεραν μεγαλειώδης επιτυχίες. Όλη η Ελλάδα, μπορούσε πια να μιλά για τον γόη της Ελλάδος με το απίθανο ταλέντο.

Η μεγάλη βέβαια διάκριση δεν άργησε να φανεί, όταν το 1962 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κατέκτησε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου, με αφορμή την συμμετοχή του στην ταινία «Θρίαμβος», της οποίας όμως η προβολή απαγορεύτηκε, λόγω της λογοκρισίας που κυριαρχούσε την τότε εποχή.

Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο καρδιοκατακτητής του ελληνικού θεάτρου και οι 4 γάμοι

Μαρτυρίες δεν σταματούν να τονίζουν, το μεγαλείο της γοητείας του Έλληνα ηθοποιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν, πως ατελείωτες ουρές με γυναίκες τον περίμεναν υπομονετικά έξω από την πόρτα του καμαρινιού του. Πολλές μάλιστα, μόλις τον έβλεπαν αναζητούσαν διακαώς έναν τρόπο για να κλέψουν κάτι δικό του, όπως ένα κασκόλ ή μάζευαν τις γόπες που πετούσε στο πάτωμα ή έριχναν χαρτάκια με τα τηλεφωνά τους. Συνολικά, όλοι μιλούν για μία εποχή, στην οποία κάθε γυναίκα αναζητούσε τρόπους για να μπει στην καρδιά του Έλληνα εραστή.

Στη γοητεία του υπέκυψε ακόμα και η σπουδαία Έλλη Λαμπέτη, με την οποία σύναψε μία σύντομη σχέση. Αργότερα στο Σουδάν, ο γόης του καλλιτεχνικού στερεώματος γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη Μαρτζ Βάλβη, με την οποία παντρεύτηκαν και χώρισαν ύστερα από 3 χρόνια κοινής πορείας. Ανάλογη τύχη είχε και ο επόμενος γάμος του με την πανέμορφη Γαλλίδα Κλοντ Σαμπαντού.

Ο μεγάλος εραστής του θεάτρου το 1956 έκανε τον τρίτο του γάμο μαζί με την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη. Παρά τις κοινές παραστάσεις που ανέβαζαν και την από κοινού συμμετοχή τους σε συλλαλητήρια, χώρισαν μετά από 4 χρόνια. Το 1964 ο ηθοποιός, παντρεύτηκε για 4η και τελευταία φορά την Ελβετή Βερένα Γκάουερ, με την οποία απέκτησε και τα δύο του παιδιά, τον Βάσια και τη Γιοχάνα, ενώ μάλιστα από την κόρη του πρόλαβε να ζήσει και τα εγγονάκια του. Το ζευγάρι ύστερα από 2 παιδιά και πέντε περίπου χρόνια κοινής πορείας οδηγήθηκε στο διαζύγιο.

Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του Αλέκου Αλεξανδράκη, όμως δεν άργησε να φανεί, όταν γνώρισε τη Νόνικα Γαληνέα, που μαζί της μέτρησε 21 ολόκληρα χρόνια κοινής πορείας. Παρά το γεγονός, ότι ο Αλεξανδράκης ερωτεύτηκε παράφορα την Ελληνίδα ηθοποιό, δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Ο πολυετής μάχη του Αλέκου Αλεξανδράκη με τον καρκίνο και ο θάνατος του

Ο μεγάλος ηθοποιός βασανίστηκε για πολλά χρόνια με την επάρατη νόσο και τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε διδάσκοντας στο Εργαστήρι υποκριτικής του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Το μεγάλο ταξίδι για τον σπουδαίο Έλληνα γόη έγινε στις 8/11/2005, λίγο πριν τα 78α γενέθλιά του. Τότε ο Αλέκος Αλεξανδράκης μας αποχαιρέτησε για τη γειτονιά των αγγέλων. 

Related posts

Απαρηγόρητος ο Γιάννης Καλλιάνος, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω – «Θα κινηθώ σκληρά»

«Θαúμα» σήμερα μετά από έναν μήνα για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας μόλις 35 χρόνων