«Ο κανόνας του 50ευρου»: Ο έξυπνος τρόπος αποταμίευσης για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς καν να το καταλάβεις

Αποταμίευση: Ποιος είναι ο κανόνας του 50ευρου

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε αποταμίευση ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Ωστόσο υπάρχει ένα έξυπνο ψυχολογικό τρικ που βοηθάει στην αποταμίευση.

Δεν πρόκειται για άλλη μια μέθοδο αποταμίευσης ανά εβδομάδα ή ανά μήνα, αλλά για κάτι νέο που μπορεί να γίνει, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Μάρι Γκρέσαμ, όσοι συνηθίζουν να έχουν ένα χαρτονόμισμα των 50 ή των 100 ευρώ στο πορτοφόλι τους θα σκεφτούν διπλά πριν το σπαταλήσουν, καθώς το έχουν στο μυαλό τους ως κάτι πολύ ξεχωριστό και μεγάλο.

Οι περισσότεροι διστάζουν πιο πολύ να ξοδέψουν ένα 50ευρω, παρά ένα 10ευρώ ή ένα 20ευρω.

«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο, τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα, ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», υπογράμμισε η Γκρέσαμ στο CNBC.

Το κόλπο των ψυχολόγων για αποταμίευση

Ας πούμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, είτε πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Επειδή τείνουμε να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, σύμφωνα με ερευνητική εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.

Η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών, στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα.

Αν, λοιπόν, έχεις κέρματα, 10ευρα, 20ευρα, προσπάθησε να τα κάνεις «χοντρά» και να τα κρατήσεις όσο περισσότερο γίνεται, αγοράζοντας μόνο τα πραγματικά απαραίτητα πράγματα.

Πιθανόν, στο τέλος του μήνα, να καταφέρεις να έχεις ακόμη αυτό το 50άρικο στην τσέπη και μπορεί να γίνει και πιο συχνό φαινόμενο, χωρίς όμως να καταντήσεις τσιγκούνης και να μη χαλάς καθόλου λεφτά.

Related posts

Απίστευτο κι όμως αληθινό: 9 πράγματα που αγοράζαμε μόνο με 500 δραχμές και τώρα θέλουμε μία… περιουσία

Ποιοι θα δουν το πορτοφόλι τους να γεμίζει: Ευχάριστα νέα για τα 4 ζώδια, που θα βγάλουν πολλά λεφτά τον Απρίλιο

Η αστυνομία τον ψάχνει: Μυστηριώδης άντρας αφήνει φακέλους γεμάτους χρήματα μέσα σε γραμματοκιβώτια και εξαφανίζεται

Απίστευτο και όμως αληθινό: Η 24χρονη με 1.500 ευρώ μισθό μάζεψε 75.000 σε τέσσερα χρόνια και αγόρασε δικό της σπίτι

Μόλις 20 χρονών και αγόρασε το δικό της σπίτι: Μάζεψε 136.000 ευρώ και εξηγεί πως έβαλε στην άκρη τόσα πολλά λεφτά με έναν μισθό

Κατάφερε το αδιανόητο: Σφιχτοχέρα 24χρονη με 1.500 ευρώ μισθό μάζεψε 75.000 σε τέσσερα χρόνια

Μεγάλα «ανοίγματα» στο 2023: Ποια είναι τα ζώδια που θα έχουν μεγάλη επαγγελματική επιτυχία το νέο έτος

Αληθινή ιστορία: «Αποφάσισα να μην αγοράσω τίποτα απολύτως για έναν χρόνο και μάζεψα στην άκρη 25.000 ευρώ»

Με πολλούς κόπους τα κατάφερε: Σφιχτοχέρα 24χρονη με 1.500 ευρώ μισθό μάζεψε 75.000 σε τέσσερα χρόνια