«Ο κανόνας του 50ευρου»: Ο έξυπνος τρόπος αποταμίευσης για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς καν να το καταλάβεις

Αποταμίευση: Ποιος είναι ο κανόνας του 50ευρου

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε αποταμίευση ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Ωστόσο υπάρχει ένα έξυπνο ψυχολογικό τρικ που βοηθάει στην αποταμίευση.

Δεν πρόκειται για άλλη μια μέθοδο αποταμίευσης ανά εβδομάδα ή ανά μήνα, αλλά για κάτι νέο που μπορεί να γίνει, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Μάρι Γκρέσαμ, όσοι συνηθίζουν να έχουν ένα χαρτονόμισμα των 50 ή των 100 ευρώ στο πορτοφόλι τους θα σκεφτούν διπλά πριν το σπαταλήσουν, καθώς το έχουν στο μυαλό τους ως κάτι πολύ ξεχωριστό και μεγάλο.

Οι περισσότεροι διστάζουν πιο πολύ να ξοδέψουν ένα 50ευρω, παρά ένα 10ευρώ ή ένα 20ευρω.

«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο, τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα, ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», υπογράμμισε η Γκρέσαμ στο CNBC.

Το κόλπο των ψυχολόγων για αποταμίευση

Ας πούμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, είτε πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Επειδή τείνουμε να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, σύμφωνα με ερευνητική εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.

Η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών, στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα.

Αν, λοιπόν, έχεις κέρματα, 10ευρα, 20ευρα, προσπάθησε να τα κάνεις «χοντρά» και να τα κρατήσεις όσο περισσότερο γίνεται, αγοράζοντας μόνο τα πραγματικά απαραίτητα πράγματα.

Πιθανόν, στο τέλος του μήνα, να καταφέρεις να έχεις ακόμη αυτό το 50άρικο στην τσέπη και μπορεί να γίνει και πιο συχνό φαινόμενο, χωρίς όμως να καταντήσεις τσιγκούνης και να μη χαλάς καθόλου λεφτά.

Related posts

«Τους έπιασα στα πράσα στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική»: Έξαλλη πασίγνωστη Ελληνίδα, βρήκε τον σύντροφό της με άλλη

«Είναι ψεύτικο και το βίντεο!»: Τα 4 σημεία που κανείς δεν πρόσεξε πάνω στην Κέιτ κάνουν τις θεωρίες συνομωσίας να φουντώνουν

“Εσύ σε σούπερ μάρκετ;” Μαθεύτηκε η αλήθεια για την χρυσή κληρονόμο Αθηνά Ωνάση, με τι ασχολείται σήμερα