Θερμοπύλες: Η ιστορική τοποθεσία που έγινε η θρυλική μάχη και πώς είναι σήμερα

Θερμοπύλες: Το σημείο που γράφτηκε στην παγκόσμια ιστορία

Η τοποθεσία που γράφτηκε μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ελληνικής ιστορίας είναι οι Θερμοπύλες. Εκεί που ο Λεωνίδας μαζί με τους 300 έδωσαν την μάχη που δοξάζεται μέχρι σήμερα από όλο τον κόσμο. Ας μάθουμε την ιστορία του ιστορικού σημείου και ας δούμε πως είναι σήμερα.

Θερμοπύλες. «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους…».

Οι σημαντικότατες στην περίοδο της αρχαιότητας, Θερμοπύλες πυροδότησαν την έμπνευση του διεθνούς φήμης Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη για να γράψει ένα από τα κορυφαία ποιήματά του. Η ιστορία των Θερμοπυλών είναι το σύμβολο και ο φόρος τιμής για όλους τους ήρωες της ζωής.

Για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, στο παράκτιο, κατά την αρχαιότητα στενό των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας και οι 300 στρατιώτες του έκλεισαν το στενό πέρασμα εμποδίζοντας την επέλαση του υπεράριθμου περσικού στρατού. Οι 300, μαζί και με 700 Θεσπιείς, αλλά προδομένοι από τον Εφιάλτη, Έλληνες σφάχτηκαν από τις ορδές των ανδρών του Ξέρξη, αφού πάλεψαν με ηρωισμό.

Σύμφωνα με τη μυθολογία οι θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής δημιουργήθηκαν από τον Ήφαιστο, ύστερα από παράκληση της Αθηνάς, γη οποία ήθελε να τις κάνει δώρο στον Ηρακλή για να φροντίσει τις πληγές του, μετά τους άθλους του. Επίσης, κατά την ιστορία των Θερμοπυλών εδώ έπλεναν τις πληγές τους, μετά από τις μάχες, ο Λεωνίδας και οι 300.

Θερμοπύλες: Πως είναι σήμερα

Σήμερα, η ιστορική τοποθεσία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για μονοήμερη εξόρμηση και ειδικά για τους λάτρεις της ιστορίας. Η περιοχή απέχει από την Αθήνα 197 χιλιόμετρα – σε 2 ώρες θα είστε εκεί. Οι Θερμοπύλες βρίσκονται ανάμεσα στον Mαλιακό κόλπο και το όρος Kαλλίδρομο.

Την ιστορική μάχη που διαδραματίστηκε εδώ υπενθυμίζει στους επισκέπτες ένα μνημείο, που αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα και στήθηκε απέναντι από τον ιστορικό λόφο του Κολωνού στη δεκαετία του 1950. Επί σειρά ετών, το μνημείο βρισκόταν πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Για να το δείτε σήμερα θα πρέπει να βγείτε από την έξοδο των Θερμοπυλών ή των Καμένων Βούρλων.

Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1955 από τον Βάσο Φαληρέα (1905-1979) και αποτελείται από το χάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα, ο οποίος κρατάει δόρυ και ασπίδα. Δεξιά και αριστερά, σε χαμηλότερη θέση, έχουν τοποθετηθεί μαρμάρινες προσωποποιημένες μορφές του όρους Ταΰγετου και του ποταμού Ευρώτα.

Το 1935 οι Θερμοπύλες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν δραστηριότητα ως υδροθεραπευτικό κέντρο, με τη μεγάλη δραστηριότητα να αναπτύσσεται στα διπλανά -στα 20 χιλιόμετρα- Καμμένα Βούρλα. Η περιοχή μεσουράνησε τη δεκαετία του 1960 με πλήθος διάσημων να επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους. Σήμερα, η πόλη συνεχίζει να διαθέτει πλήθος εγκαταστάσεων για ιαματικά, θερμά λουτρά. Στις Θερμοπύλες, πάλι, τα ιαματικά λουτρά γίνονται με τρόπο διαφορετικό. Εδώ, το νερό αναβλύζει από τον καταρράκτη, σε θερμοκρασία 41 βαθμών. Η πρόσβαση στην πηγή είναι ελεύθερη και το νερό της περιέχει κυρίως θείο, χλώριο και νάτριο. Για δωρεάν ιαματικά μπάνια μπορείτε να δοκιμάσετε και τις κοντινές ιαματικές πηγές Κονιαβίτη και Καλλυντικών (Ομορφόνερα). Αμφότερες, διαθέτουν μικρές υπαίθριες τσιμεντένιες πισίνες, με θειούχα ιαματικά νερά.

Μία στάση κοντά στις Θερμοπύλες

Σε απόσταση 4χλμ. πάνω από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Γνωστό και με τις παραλλαγές «Μοναστήρι της Καρυάς της «Αγίας» αλλά και «Αγία Σωτήρα» το Μοναστήρι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 310 μ. μέσα σ΄ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Από το μπαλκόνι της μονής μάλιστα θα «κερδίσετε» μια πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα.

Related posts

Το μικρότερο σπίτι της Αθήνας: Διαμέρισμα μόλις 11τμ στο Παγκράτι θυμίζει δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου

«Είμαι περήφανη Ελληνίδα»: Έπεσαν βροχή τα likes κάτω από την ανάρτησή της Καλομοίρας για την Ακρόπολη

Καλλιτέχνες «κήδεψαν» τον πολιτισμό: Το μαύρο φέρετρο μπροστά από τη Βουλή και τα κηδειόχαρτα

«Μούδιασαν» όλοι μόλις το έμαθαν: Ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Καρτερούλης έβαλε τέλος στη ζωή του με καραμπίνα

Τραγωδία στη Σπάρτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του ο 39χρονος Βασίλης Καρτερούλης

Η ιστορία της Εμμανουέλας: «Παράτησα τη ζωή στην Αθήνα για ένα χωριό 300 κατοίκων και νιώθω ότι ήδη έχω κερδίσει 10χρόνια ζωής»

Ασύλληπτη τραγωδία στη Σπάρτη: Άφησε την τελευταία της πνοή, μόλις πέντε χρονών κοριτσάκι

Πέθανε το βράδυ της γιορτής του: Ανείπωτος θρήνος για τον 22χρονο Αντώνη Γκίκα

Με μπαστούνι και αθλητικά παπούτσια η Άννα Μαρία της Δανίας: «Μποτιλιάρισμα» στο κέντρο για τη σύζυγο του τέως, σταματούσαν τα αμάξια να την δουν