Γιατί όσοι ξέρουν από τσίπουρο δίνουν το «Δεκαράκι» τους στο μονοποικιλιακό

by i-diakopes

Μπορεί να μετρά ήδη επτά αιώνες «ζωής» και να αποτελεί το ποτό της παρέας, ωστόσο, παρά τη μεγάλη δημοφιλία του ήδη από τον 14ο αιώνα, μόλις την τελευταία δεκαετία το τσίπουρο κατάφερε να ξεπεράσει τα τοπικά «σύνορα» και να «ταξιδέψει» από τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου και τα νησιά μας σε κάθε εστιατόριο, σουπερμάρκετ, μεζεδοπωλείο στην Ελλάδα -και όχι μόνο.

Πράγματι, από ένα καθαρά παραδοσιακό απόσταγμα το τσίπουρο εξελίχθηκε σε μία τάση που κατέκτησε -και συνεχίζει να κατακτά- άτομα κάθε ηλικίας, έχοντας μάλιστα καταλάβει τη θέση άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων και καταφέρνοντας να καταστεί μέρος μίας τελετουργίας που σκοπό έχει να μας φέρει πιο κοντά και να παρατείνει τις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια σημειώνει συνεχώς μια ανοδική πορεία, δεν είναι τυχαίο. Οι νέοι και οι νέες παραγγέλνουν τσίπουρο στις βραδινές τους εξόδους και τις κυριακάτικες εξορμήσεις τους, αποζητώντας κάθε φορά μια έντονη και διαφορετική γευστική εμπειρία.

Μα τι είναι, τέλος πάντων, το μονοποικιλιακό;

Με το 2020 να απέχει μία μόλις «ανάσα», λοιπόν, ένας νέος όρος που αφορά και στο τσίπουρο έχει κάνει την εμφάνισή του στην καθημερινότητά μας και μάλιστα, όπως φαίνεται, αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο υψηλής ποιότητας. Διότι σήμερα, εκείνοι που ξέρουν από τσίπουρο, δίνουν το «δεκαράκι» τους στα μονοποικιλιακά αποστάγματα, υποστηρίζοντας πως μόνο αυτά αξίζουν πραγματικά μια θέση στο τραπέζι μας.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο τι σημαίνει πραγματικά μονοποικιλιακό τσίπουρο και ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά στον τρόπο που απολαμβάνουμε σήμερα το αγαπημένο μας απόσταγμα. Άραγε, πόσα έχουν αλλάξει από χθες;

  1. Ο τόπος προέλευσης και οι ποικιλίες που κάνουν τη διαφορά

Σε ό,τι αφορά στα μονοποικιλιακά αποστάγματα, ο τόπος προέλευσης σίγουρα κάνει τη διαφορά. Διότι η γη δίνει τη γεύση στο προϊόν που απολαμβάνουμε, προσφέροντάς του τις αρωματικές ιδιότητες και την ποιότητά του. Όσοι ξέρουν από «καλό» απόσταγμα, δηλαδή, θα σου πουν πως ένα από τα τρία κορυφαία μονοποικιλιακά τσίπουρα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, το Τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο, είναι απόσταγμα στεμφύλων αποκλειστικά από την εκλεκτή ποικιλία Μοσχάτου σταφυλιού του Τυρνάβου.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει όμως, και η ποικιλία του σταφυλιού από την οποία δημιουργείται το μονοποικιλιακό τσίπουρο. Για παράδειγμα, το τσίπουρο που παράγεται από την ποικιλία σταφυλιού Μαλαγουζιά έχει έναν ιδιαίτερα κομψό και αρωματικό χαρακτήρα, ενώ εκείνο που προέχεται από την ποικιλία Ροδίτης έχει πιο ελαφρύ προς μέτριο σώμα και ήπιο αρωματικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, λοιπόν, η γεύση και η ποιότητα του μονοποικιλιακού τσίπουρου που πίνεις, εξαρτάται πολύ από την ποικιλία του σταφυλιού και τον τόπο στον οποίο παράγεται!

  1. Η μοναδική γευστική εμπειρία από την πρώτη κιόλας γουλιά

Για να καταλάβεις, βέβαια, τι εστί μονοποικιλιακό τσίπουρο και γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα της αγοράς, αρκεί να το δεις, να το μυρίσεις και να το γευτείς. Δεν το αποκαλούν, άλλωστε, τυχαία το τσίπουρο των αισθήσεων. Διότι από την πρώτη κιόλας γουλιά θα αντιληφθείς την υψηλή του ποιότητα και θα διαπιστώσεις πως σου προσφέρει μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία που εκπλήσσει ακόμα και τους πιο «εκπαιδευμένους» ουρανίσκους, ενώ με το άνοιγμα και μόνο μιας φιάλης θα νιώσεις το άρωμα του Μοσχάτου σταφυλιού να σε συνεπαίρνει. Όσο για την όψη του, η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος, είναι μία ακόμη ιδιότητα που κάνει το τσίπουρο με μονοποικιλιακό χαρακτήρα να ξεχωρίζει.

Τα καλά νέα είναι πως σήμερα η οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων που απολαμβάνουμε μεγαλώνει, προσφέροντάς μας ακόμη περισσότερες επιλογές και γευστικές εμπειρίες. Από το Μοσχάτο το εκρηκτικό, το μοναδικό γευστικά και αρωματικά απόσταγμα Τυρνάβου με τον διακριτό αρωματικό χαρακτήρα στη Μαλαγουζιά την αρχοντική, μια εκλεκτή ποικιλία μονοποικιλιακού τσίπουρου με κομψά αρώματα και τον Ροδίτη τον αρμονικό, το απόσταγμα από την εξαιρετική ποικιλία Ροδίτης (Αλεπού) το οποίο ξεχωρίζει για την ισορροπία στα αρώματα του τσίπουρου!

  1. Ο συνδυασμός της παράδοσης και της τέχνης του αποσταγματοποιού

Τέλος, αν θέλεις να ξέρεις ότι απολαμβάνεις κάθε φορά τσίπουρο υψηλής ποιότητας, καλό είναι να δίνεις βάση στον τρόπο που γίνεται η απόσταξή του και σε ό,τι αφορά στα μονοποικιλιακά αποστάγματα, στον συνδυασμό της παράδοσης και της τέχνης του αποσταγματοποιού. Με λίγα λόγια, στην περίπτωση που επιθυμείς να γνωρίζεις ότι γεύεσαι ένα πραγματικό «δεκαράκι», ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά, είναι σημαντικό να ξέρεις πρώτα πώς παράγεται. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως, είναι και το να είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι ότι χάρη στη διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή του τσίπουρου, αναδύονται στο έπακρο -και σε κάθε γουλιά- τα αρώματα της κάθε ποικιλίας του σταφυλιού από την οποία προέρχεται!

Το σίγουρο είναι πως τώρα που το τσίπουρο «Δεκαράκι», το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου, απέκτησε δύο νέες γεύσεις, η απόλαυση του αγαπημένου σου αποστάγματος, αποκτά μια άλλη, περισσότερο γευσιγνωστική έννοια.

Δεν το λέμε εμείς! Το λένε και όσοι ξέρουν από «καλό» τσίπουρο και ειδικότερα εκείνοι οι οποίοι βράβευσαν το Δεκαράκι Μαλαγουζιά και το Δεκαράκι Ροδίτης με Χρυσά Μετάλλια στον διαγωνισμό Spirit Selection by Concours de Mondial de Bruxelles και οι άνθρωποι του International Taste Institute (iTQi) -του κορυφαίου, Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης και Ποιότητας- που έδωσαν στο Δεκαράκι Μοσχάτο Βραβείο Ανώτερης Γεύσης!

Αυτή η οικογένεια ξεχωρίζει σε πολλά σημεία και σίγουρα αξίζει το «δεκαράκι» μας! Εκείνοι που ξέρουν από αποστάγματα την επιλέγουν, επιμένουν στο μονοποικιλιακό και σε καλούν να βιώσεις νέες γευστικές εμπειρίες.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβαΠερισσότερα