Ναύπακτος, ένας τόπος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει

by Αντώνης Βαλμάς

Ναύπακτος: ένας τόπος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει

Ο χρόνος σε αυτόν τον ιστορικό τόπο φαίνεται να έχει σταματήσει. Η Ναύπακτος, η πιο γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της.

Τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, το βενετσιάνικο κάστρο και το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο στη Ναύπακτο.

Υποδέχεται φιλόξενα τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου με τα πυκνά της δάση και τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά να κλέβουν τις εντυπώσεις. Το λιμάνι της Ναυπάκτου είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων και προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα κάτω από τη σκιά των πλατάνων.

Στα διάσπαρτα μνημεία της αποτυπώνεται η πολυτάραχη ιστορία της ενώ τα τείχη της κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Πύργο του Μπότσαρη που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914.

Ανηφορίζοντας για το Κάστρο θα θαυμάσετε από κοντά ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Το «Κάστρο της Ρούμελης», όπως ονομαζόταν είναι χτισμένο στο χείλος της θάλασσας και στέκει άγρυπνος φρουρός της πόλης από τον 15ο αιώνα.

 

 

Ναύπακτος: Τα αξιοθέατά της

Το Λιμάνι

Σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου είναι το Ενετικό της λιμάνι με τους δυο πύργους στην είσοδο του. Είναι το ίδιο εντυπωσιακό είτε το βλέπεις από κοντά είτε από ψηλά το Κάστρο.

Ιδανικά διάλεξε κάποιο από τα καφέ που υπάρχουν γύρω από αυτό και απόλαυσε μαζί με τον καφέ και την μαγεία του.

Το Κάστρο

Ακόμα κι αν έχεις πάει ξανά στο παρελθόν μια βόλτα στο κάστρο επιβάλλεται. Η θέα από εκεί ψηλά είναι εντυπωσιακή. Ο Κορινθιακός απλώνεται στα πόδια σου, το λιμάνι κάτω φαίνεται διαφορετικό και στο βάθος του ορίζοντα η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου!

Και για την ιστορία να πούμε πως το κάστρο της Ναυπάκτου πολιορκήθηκε πολλές φορές αλλά ποτέ δεν κατακτήθηκε.

Tα Μποτσαρέϊκα

Είναι η γειτονιά πάνω από την πλατεία του λιμανιού, με πλακόστρωτα σοκάκια και όμορφα σπίτια. Ονομάστηκε έτσι από τον πύργο του Μπότσαρη ο οποίος κατασκευάστηκε από τους Ενετούς τον 15ο αιώνα και μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους παραχωρήθηκε στον Σουλιώτη στρατηγό Νότη Μπότσαρη.

Σήμερα ο Πύργος του Μπότσαρη χρησιμοποιείται σαν έκθεση για την ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πανοπλίες, σημαίες, ακόμα και έργα ζωγράφων με θέμα την ναυμαχία εκθέτονται στις αίθουσες του.

Κοντινές Εκδρομές

Έχοντας σαν βάση την Ναύπακτο μπορείς να κάνεις μικρές κοντινές εκδρομές σε πανέμορφα μέρη που αξίζει να γνωρίσεις.

Το Χάνι του Μπανιά

Ένας εξαιρετικός προορισμός είναι το Χάνι του Μπανιά στον ποταμό Εύηνο. Απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο.

Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, να κάνεις βόλτα στο ποτάμι και γιατί όχι; να κάνεις ακόμα και rafting.

To Rafting House Outdoors στην Ναυπακτία σου παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ικανότατους εκπαιδευτές που θα σε καθοδηγήσουν αν είσαι αρχάριος έτσι ώστε να απολαύσεις με ασφάλεια την κάθε στιγμή.

Τριζόνια

Από τα Χάνια, περίπου 25 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο, μπορείς να πάρεις το καραβάκι για τα Τριζόνια.

Στο νησάκι αυτό δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και δίκυκλα οπότε θα αφήσεις το αυτοκίνητο στα Χάνια.

Παρ’ όλα αυτά είναι μικρό σε έκταση και είναι πανεύκολο να το γυρίσεις όλο. Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες θα βρεις εδώ: Tριζόνια Φωκίδας: To νησί που Μάγεψε τον Ωνάση
 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα