Αρχάμπολη: Γνωρίστε την πιο μυστική παραλία της Εύβοιας, με την κατάλευκη άμμο, που οι Αθηναίοι αγνοούν

by Αντώνης Βαλμάς

Αρχάμπολη: Ο άγνωστος παράδεισος της Εύβοιας, μια παραλία όνειρο κοντά στην Αθήνα


Αρχάμπολη: Στην βόρεια πλευρά της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, στην Εύβοια, συναντάμε την παραλία της Αρχάμπολης. Πρόκειται για ένα παραδεισένιο τοπίο, μια ονειρική παραλία που όποιος την επισκεφτεί δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί.
Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για όσους ψάχνουν προορισμούς κοντά στην Αθήνα ή διακοπές κοντά στην Αθήνα.

Ο μυστικός παράδεισος της Εύβοιας που φτάνεις με αυτοκίνητο, κολυμπάς σε καταγάλανα νερά και μένεις σχεδόν τζάμπα

Αρχάμπολη: Γνωρίστε την πιο μυστική παραλία της Εύβοιας, με την κατάλευκη άμμο, που οι Αθηναίοι αγνοούν

Μεγάλο της πλεονέκτημα ότι μπορείς να πας οδικώς από την Αθήνα.

Υπέροχα νερά, τοπία άγριας φυσικής ομορφιάς, το φαράγγι και η χαράδρα που διαρρέονται απο χείμαρο.

Ήλια: Γνωρίστε την παραλία της Εύβοιας που μπορείς να κάνεις μπάνιο μέχρι τον Νοέμβρη

Αρχάμπολη: Γνωρίστε την πιο μυστική παραλία της Εύβοιας, με την κατάλευκη άμμο, που οι Αθηναίοι αγνοούν

Εκτός από τη θάλασσα, η πρόσβαση μπορεί να γίνει ή από το μονοπάτι Θύμι-Αρχάμπολη, ή από το μονοπάτι Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη.

Από την Κάρυστο, με ανατολικό προσανατολισμό διασχίζουμε το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς Κάρυστο. Από το σημείο εκείνο της στροφής έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. Στα 5 km μετά τον Πλατανιστό. Εκεί αρχίζει χωματόδρομος προς βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό που απέχει περίπου 42,5 km από την Κάρυστο.

Χερόμυλος Εύβοιας: Θυμίζει Κυκλάδες και όμως θέλει μπάτζετ 10 ευρώ

Αρχάμπολη: Γνωρίστε την πιο μυστική παραλία της Εύβοιας, με την κατάλευκη άμμο, που οι Αθηναίοι αγνοούν

Αρχάμπολη: Παραλία με μεγάλη ιστορία

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, άγνωστο πότε ακριβώς, φαίνεται ότι ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Ο λόγος της εγκατάλειψης δεν είναι γνωστός. Η ύπαρξη όμως ενός διαμελισμένου σκελετού και άλλων οστών άτακτα ριγμένων μέσα σε ένα κτήριο οδηγεί στην υπόθεση ότι η εγκατάλειψη έγινε βίαια, ίσως έπειτα από καταστροφικό σεισμό ή εχθρική εισβολή.

Από την ιστορία είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή είχε λεηλατηθεί από το Μιθριδάτη και από πειρατές το 80 π.Χ. Τα οικοδομικά λείψανα που ανασκάφτηκαν στην Αρχάμπολη ταυτίστηκαν από τον Αμερικανό αρχαιολόγο D. Keller με την αρχαία πόλη Αιγές, που αναφέρει ο Όμηρος. Ο ίδιος ερευνητής σε δημοσίευσή του πριν από την έναρξη της ανασκαφικής έρευνας έκανε λόγο για τα σπήλαια που υπάρχουν στη χαράδρα και για τη λατρεία του Διονύσου σε αυτά.

Γρεγολίμανο: Μάθετε τα πάντα για την ομορφότερη αμμόγλωσσα της Εύβοιας

Αρχάμπολη: Γνωρίστε την πιο μυστική παραλία της Εύβοιας, με την κατάλευκη άμμο, που οι Αθηναίοι αγνοούν

Η Αρχάμπολη σε φωτογραφία πιθανώς της δεκαετίας του 60 . Γενικά αρχεία του κράτους Από την ιστορία είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή είχε λεηλατηθεί από το Μιθριδάτη και από πειρατές Στην ευρύτερη περιοχή όμως του Καφηρέα αναφέρονται από τις αρχαίες πηγές διάφορες πόλεις, αλλά και λοιμοκαθαρτήριο, καθώς και ένα ιερό σπήλαιο.

Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί και να διασαφηνισθεί είναι, αν η Αρχάμπολη αποτέλεσε οργανωμένη πόλη ή απλώς ένα μικρό οικισμό μεταλλωρύχων, στον οποίο ήταν εγκατεστημένοι δούλοι και εργάτες. Αν και περιηγητές του 19ου αιώνα κάνουν αναφορές για την περιοχή και μιλούν για έναν ενδιαφέροντα και σπουδαίο χώρο, ωστόσο αυτός παρέμεινε άγνωστος στους περισσότερους αρχαιολόγους.

 Την περιοχή επισκέφθηκε το 1972 ο Άγγελος Χωρέμης, ενώ περίπου 15 χρόνια αργότερα (1986) το χώρο ερεύνησε και ο Αμερικανός αρχαιολόγος D. Keller. Η ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 1989 υπό την αιγίδα της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, φέρνοντας στο φως τα σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα….

Δείτε και αυτό για προορισμούς κοντά στην Αθήνα:
5 προορισμοί κοντά στην Αθήνα για το ΣΚ με μπάτζετ κάτω από 50 ευρώ τη μέρα

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα