Είναι το πιο ασφαλές νησί για τον Αύγουστο, σχεδόν καθόλου κρούσματα, εξωτικές παραλίες και χωρίς πολυκοσμία

by Newsroom i-diakopes.gr
Είναι το πιο ασφαλές νησί για τον Αύγουστο, σχεδόν καθόλου κρούσματα, εξωτικές παραλίες και χωρίς πολυκοσμία

Χίος: Το πιο ασφαλές νησί για φέτος τον Αύγουστο

Χίος: Η Χίος ανήκει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και βρίσκεται νότια της Λέσβου και βόρεια της Ικαρίας. Είναι το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και συνδυάζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με την ιστορική παράδοση και το φυσικό τοπίο. Νησί με άγρια και ανεξερεύνητη ομορφιά, η Χίος θα εκπλήξει ευχάριστα όσους πάνε για πρώτη φορά. 

Το νησί της Χίου είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή μαστίχας και έτσι προτείνουμε να περάσεις μια βόλτα από τα Μαστιχοχώρια και να δοκιμάσεις τα προϊόντα μαστίχας. Στον Κάμπο της Χίου θα δεις ατελείωτα περιβόλια με εσπεριδοειδή αλλά και κάποια από τα ομορφότερα παραδοσιακά σπίτια στο νησί. 

Είναι το πιο ασφαλές νησί για τον Αύγουστο, σχεδόν καθόλου κρούσματα, εξωτικές παραλίες και χωρίς πολυκοσμία

Διακοπές στη Χίο σημαίνει εξερεύνηση, βουτιές σε βαθιά καταγάλανα νερά, μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές, και ταξίδι στην παράδοση. Η Χίος ενδείκνυται για διακοπές όλο το χρόνο, ενώ το Πάσχα στο νησί είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ζήσεις την εμπειρία του εντυπωσιακού ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο. 

Ποιος δεν ξέρει τη Χίο, τα Μαστιχοχώρια της και τους περίφημους ανά τη Μεσόγειο καπετάνιους της; Και όμως είναι ένα από τα πιο άγνωστα και ανεξερεύνητα νησιά του Βορείου Αιγαίου – ελάχιστα αξιοποιημένο από την τουριστική βιομηχανία. Ένα νησί γεμάτο μυστικά, εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς. Ένα νησί ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία: αυθεντικό, απλό, πολυδιάστατο, ακαταμάχητο. Διακοπές στη μυροβόλο και ανεξερεύνητη Χίο. Εάν επιλέξετε να τη γνωρίσετε, να είστε βέβαιοι ότι θα της χαρίσετε και ένα κομμάτι από την ψυχή σας.

Είναι το πιο ασφαλές νησί για τον Αύγουστο, σχεδόν καθόλου κρούσματα, εξωτικές παραλίες και χωρίς πολυκοσμία


Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε στο νησί της Χίου

Ο εύφορος και αρχοντικός Κάμπος της Χίου

Στενά δρομάκια: με δυσκολία περνά ένα αυτοκίνητο. Τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι, φτιαγμένοι με μαστοριά μοναδική. Θύρες περίτεχνες με περήφανες καμάρες. Σε τούτα τα τεράστια περιβόλια της πιο εύφορης κοιλάδας του νησιού κάποτε έμεναν άρχοντες. Εδώ έχτιζαν από τον 14ο αιώνα τις επαύλεις τους οι Γενοβέζοι και στα μετέπειτα χρόνια οι πλούσιοι Χιώτες.


Στα χωριά της μαστίχας

Είναι περίπου 20, θα τα βρείτε στη νότια Χίο και μοσχοβολούν… μαστίχα. Ξεχωρίζουν το Πυργί και τα Μεστά και ακολουθούν η Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά. Η βόλτα στα δρομάκια τους είναι μαγεία, ενώ τον Αύγουστο στα γύρω κτήματα θα δείτε τα δέντρα που δακρύζουν και τη συλλογή των πολύτιμων κρυστάλλων της μαστίχας.   

Μια καστροπολιτεία στο Βόρειο Αιγαίο

Εικόνα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη: ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια με μαύρες κηλίδες από ανοιχτά πορτοπαράθυρα. Ο Ανάβατος. Ένας ακατοίκητος πύργος από πέτρα, στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους, να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Ένα μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Χίου, αλλά και της ανθρωπότητας, και ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

Είναι το πιο ασφαλές νησί για τον Αύγουστο, σχεδόν καθόλου κρούσματα, εξωτικές παραλίες και χωρίς πολυκοσμία

Ο Άγιος Ισίδωρος, η μαστίχα και ο σχίνος

Ένας χαμηλός θάμνος με απλωμένα κλαριά και λυγισμένο κορμό, που μοιάζει λίγο με εκείνον του πεύκου, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ο μαστιχοφόρος σχίνος είναι το δεντράκι που «πληγώνουν» ή καλύτερα «κεντούν» οι Χιώτες και εκείνο «δακρύζει», προσφέροντας απλόχερα την πολύτιμη ρητίνη του. Το ευγενικό, ευωδιαστό, αλλά συνάμα πανάκριβο προϊόν παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, καλλιεργείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο νησί και η παράδοση λέει πως οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους.

Ο βροντερός Βροντάδος

Ένας φαντασμαγορικός πολύχρωμος πόλεμος. Τα όπλα είναι έτοιμα και ο… πόλεμος, που γίνεται το βράδυ της Ανάστασης ανάμεσα σε δύο ενορίες των εκκλησιών στον Βροντάδο της Χίου, μοναδικός.

Κρυμμένοι θησαυροί που πρέπει να ανακαλύψετε στο νησί της Χίου

Χίος: Οι μυστικοί θησαυροί του Βορρά

Ανακαλύψτε την εκπληκτική φυσική ομορφιά της Βόρειας Χίου. Ακολουθήστε τη διαδρομή Καρδάμυλα-Ναγός–Αμάδες-Βίκι–Καμπιά–Κηπουριές–Διευχά. Τα τοπία γύρω από το ψηλότερο βουνό, το Πελιναίο, είναι συναρπαστικά, τα χωριά γραφικότατα και πο