Πόρτο Κατσίκι: Η μαγική παραλία της Λευκάδας που για να φτάσεις πρέπει να κατέβεις 100 σκαλοπάτια

by Αντώνης Βαλμάς

 

Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού της Λευκάδας και μπορείς να την επισκεφτείς κατεβαίνοντας 100 σκαλοπάτια στην πλαγιά του βουνού.

 

Τα ηλιοβασιλέματα.. ονειρικά.

Η εικόνα απλά.. εντυπωσιακή.

Λευκοί κάθετοι βράχοι που προκαλούν δέος. Το Πόρτο Κατσίκι είναι μια παραλία απέραντη με μικρά βότσαλα που λαμπυρίζουν κάτω από το φως του ήλιου.

Όσο για την θάλασσα.. απέραντη, μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα, κρυστάλλινη, βαμμένη με όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Αλλά για να φτάσεις σε αυτή θα πρέπει να κατέβεις 100 σκαλοπάτια σκαλισμένα στα βράχια. Σκαλοπάτια πολυφωτογραφημένα γιατί μία φωτογραφία εκεί έχει για φόντο όλο το υπερθέαμα του Ιονίου.

Μια παραλία όνειρο…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που κάθε χρόνο (και φέτος) συμπεριλαμβάνεται, από έγκυρα έντυπα και διαδικτυακά τουριστικά περιοδικά στις καλύτερες παραλίες του κόσμου.

Το αρχικό όνομα της ήταν «Μουτλού». Έτσι αναφέρεται και σε έναν χάρτη του 1696, αυτό έγραφε και μια πινακίδα στη διασταύρωση Πόρτο Κατσίκι – Ακρωτηρίου μέχρι το 1980.

Όσο για την ονομασία Πόρτο Κατσίκι.. Λένε ότι οφείλεται σε Ιταλούς στρατιώτες που στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την θαλασσοταραχή, αγκυροβόλησαν το καΐκι που τους μετέφερε στο εσωτερικό του βράχου που προστατεύει την αμμουδιά από το βοριά.

Βγαίνοντας στην στεριά προσέγγισαν ένα μαντρί που υπήρχε λίγο παραπάνω για να περάσουν το βράδυ και ο βοσκός τους περιποιήθηκε σφάζοντας ένα κατσίκι για να φάνε. Έτσι έβγαλαν την ονομασία χρησιμοποιώντας το «πόρτο» για το χώρο που προστάτεψε το καΐκι τους και το «κατσίκι» που ικανοποίησε την πείνα τους.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν άλλες εκδοχές. Αλλά ποιος νοιάζεται; Μόνο ένα όνομα μπορείς να σκεφτείς αντικρίζοντας αυτή την ομορφιά.. Παράδεισος.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα