Ευλογιά των πιθήκων: Πρόκειται για έναν άντρα ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Πορτογαλία
Ανησυχία προκαλεί στην χώρα μας η είδηση πως το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων έχει ήδη φτάσει στην χώρα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αντρέας Συγγρός, το οποίο ειδικεύεται σε δερματικές παθήσεις.
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε την Τετάρτη 8/06 στην Ελλάδα σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία.
Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ ήταν θετικός, ενώ αναμένεται και η γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού από εργαστήριο του ΑΠΘ. Ο άνδρας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων:
Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.
Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός. Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ – «Πιθανό να γίνει ενδημική ευλογία των πιθήκων»
Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.
Ο Τέντρος ανέφερε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε, το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.
Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου. Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό –όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών– ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.
Ευλογιά των πιθήκων ή ανεμοβλογιά: Πώς θα τα ξεχωρίσουμε
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονόσος (δηλαδή μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα) με συμπτώματα πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν σε ασθενείς με ευλογιά, αν και κλινικά είναι λιγότερο σοβαρή. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που ανήκει στο γένος των Orthopoxvirus, της οικογένειας Poxviridae. Υπάρχουν δύο γενετικοί κλάδοι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων: της Δυτικής Αφρικής και του Κονγκό (Κεντροαφρικανική). Το όνομα monkeypox προέρχεται από την αρχική ανακάλυψη του ιού σε πιθήκους, σε εργαστήριο της Δανίας το 1958. Το πρώτο κρούσμα ανθρώπου εντοπίστηκε σε ένα παιδί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1970. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή σε ορισμένα άτομα, όπως παιδιά, έγκυες γυναίκες ή άτομα με ανοσοκαταστολή. Το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο στον άνθρωπο σε σύγκριση με το στέλεχος του Κονγκό, (ποσοστά θνησιμότητας 3,6% και 10,6% αντίστοιχα).
Πως μεταδίδεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ;
– Έκθεση πρόσωπο με πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας χωρίς κατάλληλα Μέτρα Ατομικής Προστασίας)
– Άμεση και στενή σωματική επαφή
– Επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.
Η μετάδοση μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων είναι λιγότερο συχνή και συνήθως απαιτεί παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ενώ η μετάδοση από την επαφή με τις μολυσματικές δερματικές βλάβες φαίνεται να είναι ο πιθανός τρόπος μετάδοσης.
Η περίοδος επώασης (χρόνος που απαιτείται από τη μόλυνση εωσότου εκδηλωθούν συμπτώματα) για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως 7−14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.