Λύματα Αττική: Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο τις τελευταίες μέρες – Πρέπει να παρθούν νέα μέτρα

Λύματα Αττική: Τι ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης

Λύματα Αττική: Χθες ανακοινώθηκαν 1.151 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Από αυτά, τα 535 εντοπίστηκαν στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αχαΐα. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη και από ό,τι όλα δείχνουν είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Η Αχαΐα τις τελευταίες μέρες, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς οι εμβολιασμοί στην Πάτρα είναι μόλις στο 44%. Συγκεκριμένα, μόνο 4 στους 10 εργαζόμενους στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι συγκλονιστικό, μιας και η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι ανάμεσα σε υγειονομικούς.

Τα αποτελέσματα από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης ανησυχητικά. Στις τελευταίες δύο μετρήσεις, στις 29 Ιανουαρίου και τη 1η Φεβρουαρίου, το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 50%! Αυτό το γεγονός κρούει των κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο lockdown. Είναι πολύ πιθανό αύριο να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 και στην Αττική.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαΐδης προειδοποιεί «Δυστυχώς δεν πάμε καλά. Η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη τις προηγούμενες 3-4 ημέρες, πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα. Νομίζω ότι έχει γίνει πλέον εκτεταμένη διασπορά στην Αττική και θα πρέπει να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα».

Ακόμα πρόσθεσε «Δεν είναι ευθεία ανάλογο ότι όση αύξηση είδαμε στα λύματα τόση αύξηση θα δούμε στα κρούσματα στο πεδίο. Αυτό που σίγουρα θα δούμε είναι μια αύξηση περίπου της τάξεως 40-50% σιγά σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Λύματα Αττική: Τρομακτική αύξηση στο ιικό φορτίο

Πέρα από την αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων της Αττικής, ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί για 7.000-8.000 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής χθες ο κ. Τσιόδρας ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Όπως ανέφερε «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμησή του, τα κρούσματα θα είναι από 7.000-8.000 μέσα στην εβδομάδα στη χώρα.

Ακόμα πρόσθεσε «Εχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών, που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελούν το 75% των νοσηλευομένων. Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει έναν ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες, αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω. Τις τελευταίες εβδομάδες, ευτυχώς, δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό».

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα