Ξενοδοχεία κρίση: Η χειρότερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ξενοδοχεία κρίση: Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά για τα ξενοδοχεία και παρόμοια είχε να υπάρξει από τον Β’Π’Π

Ξενοδοχεία κρίση: Η Deutsche Bank κάνει λόγο για τη χειρότερη χρονιά στα ξενοδοχεία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φετινή χρονιά ήταν αναμφίβολα κακτώτερη των προσδοκιών όλων. Η πανδημία και ο κορονοϊός έπληξαν σοβαρά την τουριστική σεζόν και το άνοιγμα του τουρισμού δεν φαίνεται να απέδωσε. Ευτυχώς για την Ελλάδα, δεν ήταν η μόνη που ήρθε αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση. Η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως, ειδικά αυτών που ήταν πόλος έλξης τουριστών, μετρούν οικονομικές ζημιές και απώλειες.

Σε έκθεση που πραγματοποίησε η Deutcshe Bank, κατέληξε ότι φέτος ήτaν πράγματι η χειρότερη χρονιά για τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη και παρόμοια είχαμε να βιώσουμε από τον Β’Π’Π. Επισήμανε ακόμα ότι οι επόμενοι 9 μήνες πρόκειται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και η αναάκαμψη μάλλον θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Φυσικά δεν πρόκειται βέβαια να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε στα προ-κορονοϊού δεδομένα. Η ανάκαμψη δεν πρόκειται δηλαδή να ολοκληρωθεί πριν το 2023-2024.

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της έκθεσης για την κρίση των ξενοδοχείων και τις προβλέψεις για το 2021

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως εκτιμά η Deutsche Bank, ήταν το χειρότερο που έχει βιώσει ο κλάδος. Όπως εκτιμά, τα έσοδα για το σύνολο του 2020 θα κινηθούν κατά 50%-70% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 θα ανακάμψουν κατά 25%-60% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, ενώ κατά τη διετία 2023-2024 αναμένεται η πλήρης επιστροφή στην «κανονικότητα».

Αναλυτικότερα για τις φετινές επιδόσεις του κλάδου, σε όλες τις χώρες τα ξενοδοχεία είχαν ένα ιδιαιτέρως δύσκολο δεύτερο τρίμηνο. Οι χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη ήταν στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Πορτογαλία. Ανθεκτικότεροι δε, ήταν οι κλάδοι στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν αρκετά διαφορετική τάση. Οι επαρχιακές πόλεις στις διάφορες χώρες είχαν καλύτερη απόδοση ωστόσο ο διεθνής τουρισμός ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός. Η Γαλλία και η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σε σχέση με τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Related posts

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ σuγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Νεκpός ο οδηγός του ΙΧ

Σεισμός τώρα στην Ελλάδα

Βάφτηκε όλος ο δρόμος με αίμα, ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια: Νεκροί και οι 6, έπεσε πάνω τους φορτηγό