Χρήσιμο: Πώς να καθαρίσεις ένα κάστανο στη στιγμή ΚΑΙ χωρίς να το χαλάσεις

by Newsroom i-diakopes.gr
Χρήσιμο: Πώς να καθαρίσεις ένα κάστανο στη στιγμή ΚΑΙ χωρίς να το χαλάσεις

Τα κάστανα αποτελούν μια από τις υπερτροφές του χειμώνα. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους ρίχνουν την χοληστερίνη, κάνουν καλό στην καρδιά, στο γαστρεντερικό, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Χρήσιμο: Πώς να καθαρίσεις ένα κάστανο στη στιγμή ΚΑΙ χωρίς να το χαλάσεις

Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Βέβαια έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια) γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Το κακό που έχουν είναι ότι καθαρίζονται δύσκολα. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Η Ιταλίδα μπλόγκερ Benedatta μας δείχνει τρεις τρόπους για να το κάνουμε γρήγορα κι εύκολα!

Κάστανο- Γιατί είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

1.Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς,

έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

2. Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα.

3. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ.

4.Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

5.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

6.Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

7.Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL).

8.Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

9.Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β,

καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

10.Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Γνωρ