Γκότζι Μπέρι: Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, κάνουν καλό στα μάτια, καταπολεμούν την υπέρταση και τον διαβήτη

Γκότζι Μπέρι: Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, κάνουν καλό στα μάτια, καταπολεμούν την υπέρταση και τον διαβήτη

Γκότζι Μπέρι: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Διατροφική μόδα σε Ελλάδα, Κίνα και Ιμαλάια, θεωρούνται τα γκότζι μπέρι, τα οποία δώ και χρόνια ως μια υπερτοφή που θεραπεύει παθήσεις του συκωτιού, των νεφρών και των ματιών.

Τα γκότζι μπέρι μοιάζουν με μικρές, κόκκινες σταφίδες και πωλούνται αποξηραμένα σε καταστήματα μπαχαρικών ή σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την ημερήσια κατανάλωσή τους ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής.

Ιδιότητες

Τα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α. Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και η χαμηλή σε λιπαρά, τα καθιστούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Δίαιτα

Παρόλο που δεν συνδέονται άμεσα με απώλεια βάρους, τα γκότζι μπέρι χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους και στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας, ωθώντας μας να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Υπέρταση

Έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση της κατανάλωσης γκότζι μπέρι στην καταπολέμηση της υπέρτασης και του διαβήτη. Φαίνεται επίσης πως επιδρούν θετικά και στην καταπολέμηση των εμφραγμάτων και των καρδιακών προσβολών.

Αρθρίτιδα

Αν υποφέρετε από αρθρίτιδα, τα γκότζι μπέρι μπορεί να σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τον πόνο. Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά, πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που υποστηρίζουν πως διαπίστωσαν σημαντική μείωση των πόνων της αρθρίτιδας μετά από την τακτική κατανάλωση γκότζι μπέρι.

Κάνουν καλό και στα μάτια

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of American Academy of Optometry», αποκάλυψε πως τα γκότζι μπέρι αποτρέπουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Τέλος, η θαυματουργή αυτή υπερτροφή, φαίνεται πως αποτελεί must για τα επίπεδα της ενέργειάς μας, καθώς σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Alternative and Complementary Energy», αναφέρθηκε πως σε δείγμα ατόμων που κατανάλωσαν γκότζι μπέρι για 14 συνεχόμενες ημέρες, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων ενέργειας και καλής διάθεσης.

Γκότζι Μπέρι: Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, κάνουν καλό στα μάτια, καταπολεμούν την υπέρταση και τον διαβήτη

Πώς θα καταναλώσετε τα Γκότζι Μπέρι

Συνήθως θα τα βρείτε να πωλούνται αποξηραμένα και έτσι μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως τις σταφίδες. Αν θέλετε να τα εντάξετε στο πρωινό σας, δοκιμάστε τα με δημητριακά, βρώμη ή γιαούρτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε στο smoothie σας ή να τα προσθέσετε στο χοιρινό ή τη γαλοπούλα σας, ως μια γλυκιά και θρεπτική πινελιά.

Προτεινόμενα