H επιστήμη μίλησε: Το ιδανικό τυρί για πίτσα είναι αυτό και ας μην το προτιμάμε οι περισσότεροι

by Τόνια Τζαφέρη
H επιστήμη μίλησε: Το ιδανικό τυρί για πίτσα είναι αυτό και ας μην το προτιμάμε οι περισσότεροι

Πίτσα: Το ιδανικό τυρί σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα γούστα πόσο μάλλον στην γεύση μπορεί να είναι διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν και οι ειδικοί σε θέματα γεύσης, οι οποίοι μελετούν τις καλύτερες συνταγές και προτείνουν τα αποτελέσματα τους.

Μια ιδιαίτερη έρευνα ήταν και αυτή σχετικά με το ιδανικό τυρί στην πίτσα.

H επιστήμη μίλησε: Το ιδανικό τυρί για πίτσα είναι αυτό και ας μην το προτιμάμε οι περισσότεροι

Η πίτσα είναι μια από τις αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων και οι παραλλαγές της μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Βασικό συστατικό της είναι το τυρί, ποιο είδος και σε ποιο συνδυασμό όμως δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα στην αγαπημένη σας πίτσα; Παράλληλα, ο διατροφολόγος, Πάβελ Ισανμπάεφ, περιέγραψε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας, εάν η πίτσα περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή.

Η καλύτερη γεύση βρίσκεται στον συνδυασμό τυριών στην πίτσα

Απάντηση στο ερώτημα θέλησαν να δώσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, οι οποίοι μελέτησαν και κατέληξαν στον ιδανικό συνδυασμό τυριών που προσφέρει στην πίτσα την καλύτερη δυνατή υφή και γεύση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν διαφορετικά είδη τυριών: μοτσαρέλα, τσένταρ, κόλμπι, ένταμ, έμενταλ, γραβιέρα, και προβολόνε για να δουν πόσο καλά λιώνουν και πόσο επηρεάζεται η υφή και η σύνθεσή τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς και αν κάνουν τις λατρεμένες «φουσκάλες» στην πίτσα.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η ελαστικότητα, η περιεκτικότητα σε λάδι, η υγρασία, η επίδραση του νερού και η «θερμοκρασία μετάπτωσης», είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ομοιομορφία του χρώματος των τυριών.

H επιστήμη μίλησε: Το ιδανικό τυρί για πίτσα είναι αυτό και ας μην το προτιμάμε οι περισσότεροι

Μια επαρκής ποσότητα του «λαδιού» εμποδίζει την εξάτμιση της υγρασίας, έτσι η γραβιέρα και το προβολόνε δεν ψήνονται ομοιόμορφα, ενώ το έμενταλ δεν αλλάζει καν χρώμα.

Μετά από αρκετά πειράματα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το ιδανικό τυρί για πίτσα είναι ένας συνδυασμός τσένταρ και μοτσαρέλας.

Προτεινόμενα