Μερακλίδικη τυρομπουγάτσα: Η πρωτότυπη συνταγή με λιαστή ντομάτα – Λαχταριστή και αφράτη

by Εύα Ζαχαριάδη

Μερακλίδικη τυρομπουγάτσα: Θα σας εκπλήξει

Μια λαχταριστή τυρόπιτα συνοδεύει τέλεια ένα γεύμα και μπορείτε να την φυλάξετε και για σνακ. Γι’ αυτο σας παρουσιάζουμε μια πανεύκολη και πρωτότυπη συνταγή για να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο.

Τι θα έλεγες για μία πρωτότυπη συνταγή τυρομπουγάτσας με λιαστή ντομάτα; Σου τρέχουν ήδη τα σάλια ε; Και σε μας!

Πάρε μολύβι και γράψε τα υλικά που θα χρειαστείς!

Μερακλίδικη τυρομπουγάτσα: Η πρωτότυπη συνταγή με λιαστή ντομάτα – Λαχταριστή και αφράτη

Για το φύλλο:

  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτα κατά προτίμηση νωπή και όχι κατεψυγμένη
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού

Για τη γέμιση:

  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • 350 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η συνταγή για την μερακλήδικη τυρομπουγάτσα

Για τη γέμιση:

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ελαφρώς προσθέτετε, πασπαλιστά, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λ ή μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και βγάλει το άρωμά του. Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς και έντονα με σύρμα, έτσι ώστε να απορροφάται η κάθε δόση από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσετε την επόμενη, και έχετε στο τέλος μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.
  • Αποσύρετε αμέσως τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά χτυπημένα, τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν ισομερώς όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Για το φύλλο και το ψήσιμο:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 26 εκ. Στρώνετε καλά με ένα φύλλο σφολιάτας,τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού ως τη μέση και αδειάζετε, ισομερώς, τη γέμιση μέσα στο φύλλο. Τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Απλώνετε το μείγμα με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη τυρομπουγάτσα σας, στο στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να ψηθεί από κάτω και ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να χλιαρίνει και τη σερβίρετε.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν