Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Το μυστικό της για να βγουν αφράτα και να τα απολαύσει όλη η οικογένεια

by Αντώνης Βαλμάς

Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Το μυστικό της αποκαλύπτεται

Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Το Πάσχα έφτασε και όλες οι νοικοκυρές τρέχουν να φτιάξουν τσουρέκια για όλη την οικογένεια.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τη μυστική συνταγή της αγαπημένης Βέφας Αλεξιάδου για τα πιο αφράτα τσουρέκια που δοκιμάσατε ποτέ.

Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Υλικά

Θα χρειαστούμε:

  • Αλεύρι για τσουρέκια 2 κιλά
  • Μαγιά 200 γρ. νωπή ή 6 κουταλιές ξερή
  • Νερό 1 κούπα χλιαρό (40C)
  • Ζαχαρη 3 1/3 κούπας
  • Αλατι 1 κουταλάκι
  • Σπορέλαιο 2 κουταλιές
  • Μαχλέπι 1-2 κουταλιές αλεσμένο
  • Κακουλέ 1 κουταλάκι αλεσμένο
  • Γάλα 1 κούπα καυτό
  • Αυγα 10 σε θερμοκρασίας δωματίου
  • Βουτυρο 1¾ κούπας λιωμένο ζεστό

Γίνονται 6 πλεξίδες
Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 20’

Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Το μυστικό της για να βγουν αφράτα

Εκτέλεση συνταγής των τσουρεκιών της Βέφας για το Πασχαλινό τραπέζι

  1. Σε μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά.
    Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε με κουτάλι, ώσπου να επιτύχετε πηχτό χυλό.
  2. Σκεπάστε κι αφήστε το μείγμα σε ζεστό, υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 15΄.
  3. Σε μεγάλη λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά το αλάτι και το σπορέλαιο.
  4. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε λίγο μ’ ένα κουτάλι.
  5. Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών.
  6. Προσθέστε κατόπιν τη μαγιά και δουλέψτε πάλι το μείγμα με τα χέρια.
  7. Στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια, χωρίς να ζυμώνετε, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
  8. Υστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
  9. Μην περιμένετε ν΄ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια.
  10. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.
  11. Σκεπάστε την πρώτα με λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα.
  12. Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο

Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Το μυστικό της για να βγουν αφράτα

Πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας: Τι κάνουμε όταν ετοιμαστεί η ζύμη

  • Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει.
  • Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 18 μέρη.
    Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε 6 πλεξίδες.
  • Αλλευρώστε καλά τα κορδόνια για να ξεχωρίζουν στο πλέξιμο.
  • Με μαλακό πινέλο βουρτσίστε καλά το αλεύρι από την επιφάνεια. Έτσι θα γυαλίσει ωραιία με το κροκάδι που θα την αλείψετε.
  • Βάλτε τις πλεξίδες δυο-δυο σε ταψάκια του φούρνου, επάνω σε λαδόχαρτο, σκεπάστε τες με βαμβακερές πετσέτες κι αφήστε τες σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο, 30΄ περίπου.
  • Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με αμυγδαλάκι εφιλέ.
  • Ψήστε τα τσουρέκια δυο, δυο με τη σειρά που τα πλάσατε στους 200°C 20΄ περίπου.
  • Δεν πρέπει να τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
  • Όταν κρυώσουν, όσα δεν πρόκειται να καταναλώσετε γρήγορα, κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες και φυλάξτε τα στην κατάψυξη.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα