Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πεντανόστιμο γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα

by Τόνια Τζαφέρη
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πεντανόστιμο γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα

Σιμιγδαλένιος χαλβάς: Δεν μπορεί να λείψει από το σημερινό τραπέζι

Ο χαλβάς δεν μπορεί να λείπει από το σημερινό τραπέζι καθώς αποτελεί κατεξοχήν παραδοσιακό και εθιμοτυπικό έδεσμα της σημερινής ημέρας.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι ένα κλασικό, σπιτικό γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό για την Καθαρά Δευτέρα.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πεντανόστιμο γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα

Φτιάξτε τον με σταφίδες, αμύγδαλο ή καρύδια και δεν θα μπορείτε να του αντισταθείτε. Ένα γλυκό που είναι βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς για σίγουρη επιτυχία. Καβουρντίστε το σιμιγδάλι αρκετά, να δώσετε στο χαλβά σας αυτό το υπέροχο ρόδινο, καραμελένιο χρώμα. Φτιάξτε τον όπως σας αρέσει ανάλογα τις διατροφικές σας συνήθειες, με ζάχαρη, μέλι ή στέβια ακόμα και σοκολάτα.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος: Τα υλικά και ο τρόπος εκτέλεσης της συνταγής

Υλικά

  • 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • ½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
  • ½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Το μυστικό για χαλβά σιμιγδαλένιο είναι η μακριά ξύλινη κουτάλα. Βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.

Προσοχή όταν θα προσθέσετε το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι.

Με τι σιμιγδάλι φτιάχνω τον χαλβά σιμιγδαλένιο;

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πεντανόστιμο γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα

Πολλές οι παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα αλλά και τις συνήθειες και παραδόσεις ανά τη χώρα! Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος της Αργυρώς μπορεί να γίνει με ψιλό ή χοντρό σιμιγδάλι.

Είναι ένα γλυκό που πάντα ξυπνάει παιδικές μνήμες. Σκέτος, με αμύγδαλο με σταφίδα ή με πιο προχωρημένα και ιδιαίτερα πρόσθετα υλικά, η γεύση του είναι μοναδική. Μπορεί ο χαλβάς να έχει όποια γεύση αγαπάτε.

Ξεκινάμε με το σιρόπι:

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες από λεμόνι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 2-3′ το σιρόπι. Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να προσθέσουμε μαύρες σταφίδες, καβουρδισμένο αμύγδαλο, cranberries ή καρύδια ακόμα και ινδοκάρυδο.

Πώς να φτιάξω το σιμιγδαλένιο χαλβά

Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί. Το ψιλό αλλά και το χοντρό σιμιγδάλι το προσθέτουμε ταυτόχρονα. Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.

Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά.Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι που κοχλάζει. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ. Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.

Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πεντανόστιμο γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα

Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι. Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′. Σκεπάζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφού τον πασπαλίσετε με άφθονη κανέλα.

Χρησιμοποιούμε πάντα απαλό ελαιόλαδο χωρίς έντονη γεύση. Αν βάλετε φρέσκο λάδι – αγουρέλαιο που έχει πολύ έντονη γεύση, αυτή η γεύση θα μείνει στον χαλβά σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε σουσαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο ή οποιοδήποτε ελαφρύ λάδι προτιμάτε.

Συνταγή Μπαρμπαρίγου: Πώς μαγειρεύουμε το σιμιγδαλένιο χαλβά;

Ένα γλυκό με καλά ροδισμένο το σιμιγδάλι, είναι μεγάλη απόλαυση. Όσο πιο πολύ τον καβουρδίσετε για να γίνει πιο σκούρο το χρώμα του σιμιγδαλιού, τόσο πιο ωραία και βαθιά είναι η γεύση του. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το μίγμα, σημαίνει ότι το σιμιγδάλι δεν καβουρδίστηκε αρκετά με αποτέλεσμα να είναι άγευστος. Γι