Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Φτιάξτε τα λαχταριστά κουλουράκια με πορτοκάλι
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έδειξε την πιο λαχταριστή και εύκολη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια που μοσχοβολάνε πορτοκάλι. Χωρίς αμμωνία, αυτά τα κουλουράκια θα κάνουν χαμό.
Υλικά
Για τα κουλουράκια πασχαλινά
- 500 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. ζάχαρη
- 3 ακέρωτα πορτοκάλια (ξύσμα)
- 2 βανίλιες
- 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 4 αυγά
- 120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 1350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Για το διάλυμα αυγού
- 2 κρόκους αυγού
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. νερό
Η συνταγή για τα κουλουράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
-Για να γίνουν τραγανά και αφράτα αυτά τα εύκολα κουλουράκια πασχαλινά με πορτοκάλι χωρίς αμμωνία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
-Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
-Στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη για τα κουλουράκια πασχαλινά.
-Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη.
-Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ).
-Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
-Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
-Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
-Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.
-Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
-Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
-Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.
-Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
-Πλάθουμε τα κουλουράκια πασχαλινά σε ότι σχήμα θέλουμε.
-Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
-Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.
-Ψήνουμε τα κουλουράκια πασχαλινά της