To μυστικό της γιαγιάς: Γιουβαρλάκια που λιώνουν στο στόμα με πηχτό αυγολέμονο

by Ioanna Themistocleous
To μυστικό της γιαγιάς: Γιουβαρλάκια που λιώνουν στο στόμα με πηχτό αυγολέμονο

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτο γεύση, θρεπτικά συστατικά και φυσικά… αναμνήσεις από την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς.

Το ζεστό αυτό φαγητό, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, έχει κερδίσει την καρδιά μικρών και μεγάλων, ακόμη και των πιο δύσκολων παιδιών στο φαγητό.

Είτε για το μεσημεριανό τραπέζι του ολοήμερου σχολείου, είτε για ένα οικογενειακό δείπνο, τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο αποτελούν μία ασφαλή επιλογή που εντυπωσιάζει.

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια: 650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 μικρό καρότο, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, Αλάτι (κατά βούληση), Πιπέρι (κατά βούληση), 1 κ.γ. ξερό δυόσμο, 3-4 κλαδάκια ψιλοκομμένο άνηθο, 2 ασπράδια αυγού, 1,5 φλιτζάνι του καφέ πλυμένο ρύζι Καρολίνα

Για τη σούπα: 1 πατάτα, 1 καρότο, Περίπου 4 ποτήρια του νερού, Αλάτι (κατά βούληση), 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 μικρό φακελάκι κρόκο Κοζάνης (σκόνη)

Για το αυγολέμονο: 2 κρόκους αυγού, 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ, Χυμό από 2 λεμόνια

Για το σερβίρισμα: Ψιλοκομμένο άνηθο (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Προετοιμασία για τα γιουβαρλάκια

Σε μία λεκάνη βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά.

Περνάμε από το μούλτι το κρεμμύδι και το καρότο και τα προσθέτουμε στη λεκάνη.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον ξερό δυόσμο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ασπράδια και το ρύζι Καρολίνα.

Ζυμώνουμε τον κιμά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια.

Προετοιμασία της Σούπας

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια, και το καρότο σε ροδέλες.

Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα και ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για περίπου μισή ώρα.

Αφού ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για 10 λεπτά πριν ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.

Προετοιμασία του Αυγολέμονου

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών με το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε σταδιακά δύο κουτάλες από τον ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.

Ρίχνουμε το μείγμα του αυγολέμονου στην κατσαρόλα, κουνώντας ελαφρώς τη σούπα δεξιά και αριστερά για να δέσει.

Βράζουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το αυγολέμονο με τη σούπα.

Γιατί τα Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο είναι τόσο Ξεχωριστά;

Τα γιουβαρλάκια είναι πολλά περισσότερα από ένα φαγητό.

Είναι ένα πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, γεύση και φυσικά, συναισθηματική αξία.

Η διαδικασία παρασκευής τους, από το ζύμωμα μέχρι τη σούπα, φέρνει την οικογένεια κοντά και δημιουργεί αναμνήσεις.

Συμβουλές για την Τέλεια Υφή και Γεύση

Ξαφρίστε σωστά τη σούπα: Η καθαρή σούπα