Τσαλακωτή τυρόπιτα με φέτα: Έτοιμη στο πι και φι και μόλις με πέντε υλικά

by Εύα Ζαχαριάδη

Τσαλακωτή τυρόπιτα με φέτα: Πανεύκολη συνταγή για την παραδοσιακή πίτα

Μια συνταγή για τυρόπιτα ακόμα και για όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Η τσαλακωτή τυρόπιτα είναι πεντανόστιμη τραγανή και πολύ εύκολη.

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 1 πακ.
  • Φέτα 500 γρ. πικάντικη
  • Ρεγκάτο 200 γρ. τριμμένο
  • Αυγά 2
  • Γάλα 100 ml φρέσκο
  • Βιτάμ 3-4 κ.σ.

 Εκτέλεση

Απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στον πάγκο, βουτυρώνουμε λίγο, πασπαλίζουμε σε όλο το φύλλο λίγο από τα τυριά και το σουρώνουμε με τα χέρια μας.

Το πιάνουμε και το βάζουμε έτσι όπως έχει γίνει, πλισέ, σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Φτιάχνουμε όλα τα φύλλα μας με αυτό τον τρόπο και τα τοποθετούμε με την σειρά.

Στο τέλος ραντίζουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει, χτυπάμε τα αυγά και το γάλα και περιχύνουμε την τυρόπιτα μας.

Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° αέρα για 45-50 λεπτά.

Τσαλακωτή τυρόπιτα με φέτα: Έτοιμη στο πι και φι και μόλις με πέντε υλικά

Λεπτή, βουτυράτη και τραγανή τυρόπιτα με φέτα

Η συνταγή αυτή της τυρόπιτας είναι η τέλεια ελληνική απάντηση στην γνήσια Ιταλική πίτσα. Επίσης, φτιάξτε μια λαχταριστή, τεμπέλικη τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά.

Υλικά :

  • 2 και κάτι φλυτζάνια ή περίπου 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 3 Αυγά (2 + 1 χτυπημένο για το τέλος)
  • 1 ποτήρι γάλα (220 ml.)
  • 90 ml. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 300 γρ. φέτα

Εκτέλεση:

  1. Ανάβετε τον φούρνο στους 250ºC
  2. Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο, ορθογώνιο, χαμηλό ταψί, με τα 20γρ. βούτυρου. Στη συνέχεια προσθέτετε περί τα 40μλ. ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στον φούρνο, να κάψει καλά, όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε πρώτα το αλεύρι και από πάνω τα 2 αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει χυλός και προσθέτετε τη φέτα και περί τα 30 μλ. λάδι. Το μίγμα πρέπει να είναι ένας αρκετά ρευστός χυλός. Αν χρειαστεί, σ’ αυτό το στάδιο, προσθέτετε και λίγο νερό για να αραιώσει λίγο το μίγμα.
  4. Χύνετε το χυλό στο ταψί που καίει και τον μοιράζετε παντού.
  5. Προσθέτετε την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα ισομοιράζοντάς την στην επιφάνεια και το υπόλοιπο λάδι να κάτσει από πάνω απ’ το χυλό. Προσθέτετε σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο βούτυρο να δώσει άρωμα. Τέλος, χτυπάτε το αυγό που έχει μείνει και το περιχύνετε κι’ αυτό από πάνω να δέσει την επιφάνεια της πίτας.
  6. Τοποθετείτε πάλι το ταψί, γεμάτο με τον χυλό αυτή τη φορά, στο φούρνο που καίει, και σε μεσαίο ράφι, κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200ºC πάνω-κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο πάντα, σε 40-45’ πρέπει να έχει γίνει. Η ζαγορόπιτα είναι έτοιμη όταν η περίμετρός της είναι σαφώς ξεροψημένη. Το τελικό πάχος στο πιάτο σας, θα πρέπει να είναι ιδανικά, περίπου 1 εκατοστό.
  7. Όταν η ζαγορόπιτα είναι έτοιμη, ξεκολλάει ολόκληρη απ’ το πάτο του ταψιού. Έτσι, την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και την κόβετε σε μερίδες.

Σερβίρετε σαν πρωινό, μεζές ή και κανονικό φαγητό, ιδανικά με συνοδεία καλού τσίπουρου και με τζάκι που να σιγοκαίει τριγύρω.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν