Γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή με πορτοκάλι που λίγοι γνωρίζουν

by Τόνια Τζαφέρη
Γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή με πορτοκάλι που λίγοι γνωρίζουν

Γαλατόπιτα της γιαγιάς: Παραδοσιακή και πεντανόστιμη

Αγαπάμε τις παραδοσιακές συνταγές πόσο μάλλον όταν αυτές μας θυμίζουν κάτι από γιαγιά… απλές, αγνές και κυρίως νόστιμες!

Η γαλατόπιτα της γιαγιάς είναι ένα νόστιμο, εύκολο και οικονομικό γλύκισμα με βάση, το γάλα. Γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με υλικά ευτελούς αξίας αλλά έντονης γεύσης. Όταν ψήνεται σπάει τη μύτη και θα καταναλωθεί χωρίς να πάρετε είδηση από μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε αυτή τη λαχταριστή συνταγή και σίγουρα θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Γαλατόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή με πορτοκάλι που λίγοι γνωρίζουν

Για τη “γαλατόπιτα της γιαγιάς” θα χρειαστείτε:

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
  • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
  • 5 αβγά

Η συνέχεια της συνταγής για την γαλατόπιτα της γιαγιάς – Η ζύμη

  • Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.
  • Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάστη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
  • Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Γαλατόπιτα της γιαγιάς: Γέμιση / κρέμα

  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
  • Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.
  • Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  • Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!
Προτεινόμενα