Πίτα του βοσκού: Η ωραιότερη συνταγή για γευστική πίτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Πίτα του βοσκού: Η ωραιότερη συνταγή για γευστική πίτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Πίτα του βοσκού: Σας έχουμε την ωραιότερη συνταγή

Η πίτα του βοσκού, είναι στην ουσία μία χωριάτικη κιμαδόπιτα, που είναι βέβαια διαφορετική από τις πίτες, που συνηθίζουμε να τρώμε. Φτιάχνεται με πουρέ πατάτας και κιμά, και η γεύση της είναι πραγματικά από άλλο πλανήτη.

Μπορεί στην Ελλάδα η λέξη πίτα να είναι συνυφασμένη με το απολαυστικό και τραγανό φύλλο, ωστόσο φαίνεται πως στην Ευρώπη η πιο διάσημη πίτα είναι εκείνη του βοσκού. Ονομάζεται εναλλακτικά και εξοχική πίτα και στην ουσία αποτελείται από μια πεντανόστιμη σάλτσα κιμά που μοιάζει εξαιρετικά με την μπολονέζ που ψήνεται στο φούρνο, σκεπασμένη από απολαυστικό πουρέ πατάτας.

Πίτα του βοσκού: Η ωραιότερη συνταγή για γευστική πίτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Τα Υλικά για την πεντανόστιμη πίτα

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού (ή ζεστό νερό με κύβο βοδινού)
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης

Για τον πουρέ πατάτας:

Η είδηση της ημέρας
  • 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 225ml γάλα
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. τριμμένο καπνιστό μετσοβόνε
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Πίτα του βοσκού: Η ωραιότερη συνταγή για γευστική πίτα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η εκτέλεση της Πίτας του Βοσκού

  • Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσουν για περίπου 15’ λεπτά
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, το αλεύρι και τον πελτέ, δυναμώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα λαχανικά για μερικά λεπτά, πριν επιστρέψουμε τον κιμά στο σκεύος
  • Σβήνουμε τον κιμά με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
  • Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει με ανοιχτό το σκεύος για 45’ λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν.
  • Στραγγίζουμε και λιώνουμε μαζί μ