Πολίτικη τυρόπιτα: Πανεύκολη συνταγή με μπεσαμέλ – Έτοιμη στο πι και φι

by Εύα Ζαχαριάδη

Πολίτικη τυρόπιτα: Η παραδοσιακή συνταγή από την Πόλη

Η πολίτικη κουζίνα είναι μια από τις πιο γευστικές στον κόσμο. Όλοι στην χώρα μας γνωρίζουμε την πολίτικη κουζίνα και όλοι την λατρεύουμε για τα νόστιμα φαγητά της.

Φτιάχνονται με πολύ μεράκι και ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποιούν οδηγούν τους γευστικούς σου κάλυκες σε μονοπάτια που ούτε είχες φανταστεί.

Αν θες να φτιάξεις και εσύ μία πολίτικη συνταγή και να γευτείς αγαπημένη σε όλους τυρόπιτα, με τρόπο που δεν την έχεις ξαναγευτεί, τότε η παρακάτω συνταγή θα σε συναρπάσει. 

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου
  • 220 γρ ελαιόλαδο ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο (1 κούπα γεμάτη)
  • 200 ml σόδα (ανθρακούχο νερό)
  • 1 αβγό

ΓΕΜΙΣΗ

  • 600 γρ τυρί φέτα (ή ανάμεικτη με μυζήθρα η ανθότυρο)
  • 4 αβγά
  • 1 μεγάλη κούπα μπεσαμέλ

Πολίτικη τυρόπιτα: Πανεύκολη συνταγή με μπεσαμέλ – Έτοιμη στο πι και φι

ΜΠΕΣΑΜΕΛ (ΕΛΑΦΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ)

  • 250 ml γάλα (ελαφρύ κατά προτίμηση)
  • 25 γρ κορν φλάουρ ή αλεύρι (2 κουταλιές γεμάτες)
  • 50 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι (1/2 κούπα)
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγο μαύρο πιπέρι

ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

  • 1 κουταλάκι παπαρουνόσπορο ή σουσάμι

Η συνταγή για την πολίτικη τυρόπιτα

  • Ξεπαγώνουμε το φύλλο για 2 ώρες τουλάχιστον. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση.
  • Για την γέμιση: Φτιάχνουμε μια μικρή δόση μπεσαμέλ. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο και το μαύρο ποπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν (σε κρύο γάλα). Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίζει να καίει το μείγμα προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πηχτώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε 1 αβγό κα ανακατεύουμε.
  • Τρίβουμε με τα δάχτυλα το τυρί να κομματιαστεί ώστε να μη λασπώσει αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια. Βάζουμε 4 αβγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μέσα και τη μπεσαμέλ, ομογενοποιούμε το μείγμα και η γέμιση είναι έτοιμη. Η μπεσαμέλ μπορεί να μπει και σε σπανακόπιτα, κιμαδόπιτα, πρασόπιτα, όπου μας αρέσει.

Συναρμολογούμε την πίτα

  • Σε ένα ταψί (30 Χ 40 εκ) βάζουμε 2 κουταλιές από το λάδι μας και το αλείφουμε παντού με πινέλο και στα τοιχώματα. Βάζουμε τα 2 πρώτα φύλλα κόντρα ώστε να εξέχουν από το ταψί λίγο (δείτε το βίντεο). Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το λάδι μας και βάζουμε το 3ο φύλλο και λαδώνουμε με 2-3 κουταλιές. Βάζουμε το 4ο φύλλο και λαδώνουμε. Επίσης περιχύνουμε το φύλλο με 2 κουταλιές από τη σόδα. Αν δεν έχουμε σόδα μπορούμε να αντικαταστήσουμε με νερό, γάλα ή να κάνουμε ένα μείγμα με 1 ποτήρι νερό που θα βάλουμε 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα.
  • Απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια. Καλό είναι να μοιράζουμε τη γέμιση για να “αναπνέει” η πίτα καλύτερα. Από πάνω βάζουμε το 5ο φύλλο, λαδώνουμε και βάζουμε 2-3 κουταλιές σόδα. Απλώνουμε την άλλη μισή ζύμη. Μουσκεύουμε το φύλλο με 2-3 κουταλιές λάδι και 2-3 κουταλιές σόδα. Από πάνω βάζουμε το 6ο φύλλο και βρέχουμε με λάδι και με σόδα και βάζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Τα βρέχουμε κι αυτά με λίγο λάδι και σόδα. Απλώνουμε το 7ο φύλλο και βρέχουμε με λάδι και σόδα.
  • Αφήνουμε τα 2 τελευταία φύλλα για να σκεπάσουμε όμορφα την πίτα κάνοντας πτυχώσεις, όπως κάνουμε πιέτες με τα υφάσματα (δείτε φωτο & βίντεο). Ότι μας απέμεινε από λάδι και σόδα το ενώνουμε (2 κουταλιές από το καθένα περίπου) και προσθέτουμε 1 αβγό και τα χτυπάμε για λίγο ώστε να ομογενοποιηθούν. Μ αυτό περιχύνουμε την πίτα από πάνω, προσέχουμε να πάει ανάμεσα στις πτυχώσεις. Αφήνουμε 10′ να τραβήξει η πίτα και ανάβουμε το φούρνο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδοψηθεί πάνω και κάτω.. Βγάζουμε την πίτα, την αφήνουμε για 15′ και την ξανακόβουμε μέχρι κάτω καλά και απολαμβάνουμε με 1 ποτήρι δροσερό αριάνι.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν