Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν βάλετε τις μπάμιες στην διατροφή σας – Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν βάλετε τις μπάμιες στην διατροφή σας – Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική

Μπάμιες: Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Οι μπάμιες καταναλώνονται εδώ και αιώνες, δημιουργώντας, εφόσον μαγειρευτούν, μια κολλώδη υφή. Πολλοί πολιτισμοί τις μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας όξινα στοιχεία, όπως χυμό λεμονιού, για να μειωθεί η έντονη κολλώδης υφή τους.

Σαν καρπός η μπάμια μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτα, σε σούπες και ζωμούς, βραστή σε λαδερό φαγητό ή ακόμα και τηγανητή. Πέραν όμως από την κατανάλωση του φρέσκου καρπού, χρησιμοποιούνται και άλλα μέρη του φυτού όπως τα φύλλα, ο μίσχος του, ο ανθός του για διάφορες χρήσεις στην βιομηχανία τροφίμων, κυρίως λόγω της ιδιότητας που έχουν τα εκχυλίσματα της να αυξάνουν την πυκνότητα των τροφίμων (π.χ. σε ζωμούς). Επίσης οι σπόροι της μπάμιας αποτελούν και μία πιθανή πηγή παραγωγής ελαίου, το οποίο φαίνεται να είναι πλούσιο σε λινολεικό οξύ σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 45%.

Εκτός ότι οι μπάμιες είναι χαμηλές σε θερμίδες, έχουν επίσης πολλές βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, θειαμίνη, Β6, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση αυτού του τροφίμου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του εμβρύου κατά τη διάρκεια της 4ης μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης.

Οι μπάμιες περιέχουν οξαλικά οξέα, ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Όταν τα οξαλικά οξέα συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στα υγρά του οργανισμού, κρυσταλλοποιούνται και προκαλούν διαταραχές στην υγεία. Για αυτό, άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωσή τους, όπως και άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν βάλετε τις μπάμιες στην διατροφή σας – Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική

Μπάμιες: Ποιοι είναι οι 12 λόγοι για να τις ενσωματώσουμε στη διατροφή μας

1. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη: Οι μπάμιες περιέχουν διαλυτές, φυτικές ίνες και πηκτίνη ενώ συμβάλουν στη μείωση της (κακής) χοληστερόλης ορού και αποτρέπουν την αθηροσκλήρωση.

2. Toνώνουν το ανοσοποιητικό: Οι μπάμιες διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C ενώ περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

3. Είναι πλούσια πηγή ινών: Οι μπάμιες βοηθάνε στη ρύθμιση της ευκολότερης πέψης.

4. Πλούσια πηγή πρωτεϊνών: Στην πρωτεΐνη που περιέχουν, υπάρχει ιδανική ισορροπία των αμινοξέων λυσίνη και τρυπτοφάνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σύσταση της πρωτεΐνης του να πλησιάζει πολύ αυτήν που βρίσκουμε στην σόγια, ενώ συγκριτικά με άλλα λαχανικά ή δημητριακά είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, γι αυτό και συγκεντρώνει υψηλό σκορ στην αξιολόγηση της ποιότητας της περιεχόμενης πρωτεΐνης.

5. Οι μπάμιες καταπολεμούν την αδυναμία και την κόπωση: Τονώνουν  τον οργανισμό  δίνοντάς του μια φυσική τόνωση και ενέργεια.