Η αγαπημένη συνταγή των διατροφολόγων: Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι – Πεντανόστιμα και έτοιμα στο πι και φι

by Newsroom i-diakopes.gr
Η αγαπημένη συνταγή των διατροφολόγων: Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι – Πεντανόστιμα και έτοιμα στο πι και φι

Η αγαπημένη συνταγή των διατροφολόγων: Η τέλεια λύση για αποτοξίνωση

Αυτή η συνταγή δεν είναι ιδανική μόνο για όσους θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση, αλλά και για τους χορτοφάγους της παρέας. Ακόμα και αν δεν προσέχετε την διατροφή σας, αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει για το γευστικό αποτέλεσμα είναι από άλλο πλανήτη.

Υλικά για 3 μερίδες:

  • 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα
  • 1 καρότο
  • ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 3 μικρές πατάτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι καλαμπόκι
  • 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Η αγαπημένη συνταγή των διατροφολόγων: Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι – Πεντανόστιμα και έτοιμα στο πι και φι

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε από το βράδυ τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι.
  • Χτυπάμε στο multi όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και με 1-2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά. Αφού κρυώσει το μείγμα, εκτός ψυγείου, με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά.
  • Τα βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί και στο φούρνο στο γκριλ στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.

Εξαιρετική επιλογή για νηστεία ή και χορτοφάγους. Χαμηλά σε θερμίδες, άνετα μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό (σε μικρή ποσότητα) κάποιας πηγής πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, θαλασσινό). Αν κανείς το θέλει ως κύριο, κόψτε και λίγη σαλάτα δίπλα.

Άλλη μια αγαπημένη συνταγή των διατροφολόγων – Μπιφτέκια κοτόπουλου με βρώμη

Υλικά (12 μπιφτέκια)

  • 200-220 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 7 κ.σ. βρώμη
  • 2 κλωνάρια άνηθο
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2-3 πρέζες ρίγανη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 μεσαίο αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

  • Κόβουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 15 λεπτά ακριβώς.
  • Όσο βράζουν οι πατάτες βάζουμε στο multi το μαϊντανό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τα πολτοποιούμε.
  • Αδειάζουμε το κιμά σ’ ένα μεγάλο μπολ από πάνω ότι πολτοποιήσαμε στο multi.
  • Παίρνουμε το χυμό του λεμονιού και το βάζουμε στην άκρη σ’ ένα ποτήρι.
  • Βάζουμε το ξύσμα του λεμονιού στον κιμά.
  • Προσθέτουμε στον κιμά το γάλα, το αυγό και το ελαιόλαδο.
  • Βγάζουμε τις πατάτες τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σ’ ένα ταψί φούρνου.
  • Στο ποτήρι με το χυμό λεμονιού προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μουστάρδα και συμπληρώνουμε μέχρι πάνω με ελαιόλαδο.
  • Τώρα πίσω στο κιμά. ανακατεύουμε καλά και στη φάση αυτή συμπληρώνουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή με τριμμένη βρώμη στο multi.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
  • Πλάθουμε μπιφτέκια με τις παλάμες μας, αν κολλάει πολύ στο χέρι βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδα και ανακατέψτε πάλι.
  • Βάζουμε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  • Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ποτήρι με το χυμό λεμονιού που έχουμε κρατήσει πάνω από τα μπιφτέκια ώστε να πάει και στις πατάτες που είναι από κάτω, αλλά και να πάρει και τη γεύση ελαφρώς το μπιφτέκι στο ψήσιμο.
  • Θέλει 1 ώρα ψήσιμο αλλά στα 30 λεπτά θα γυρίσετε όλα τα μπιφτέκια και θα τα αφήσετε για άλλα 30 λεπτά.
Προτεινόμενα